Veel besmettingen

Aantal ic-opnames steeg afgelopen week met 49 procent

09 november 2021 15:37 Aangepast: 09 november 2021 18:08
Een coronapatient wordt behandeld op de is in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht Beeld © ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen week opnieuw gestegen. In de afgelopen zeven dagen zijn 76.790 nieuwe positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is 44 procent meer dan vorige week. Toen ging het nog om 53.979 nieuwe coronagevallen. Ook het aantal nieuwe ic-opnames steeg afgelopen week flink.

In ruim anderhalf jaar tijd meldde het RIVM maar één keer een nog hoger aantal. Op 22 december vorig jaar bracht het instituut naar buiten dat in zeven dagen tijd 82.340 besmettingen waren vastgesteld. Als het aantal positieve tests nu in hetzelfde tempo blijft stijgen, sneuvelt dat record volgende week.

Ook in de ziekenhuizen gaat het hard, blijkt uit cijfers van Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding: in totaal werden afgelopen week 191 mensen met corona op de ic opgenomen, dat is 49 procent meer dan vorige week. 

Gemelde positieve testen

Stijging ziekenhuisbezetting

Deze stijging is ook in de ziekenhuisbezetting terug te zien. Op dit moment liggen er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding 1647 mensen met corona in het ziekenhuis. Vorige week waren dat nog 1312 coronapatiënten.

De stijging is zowel op de verpleegafdeling als op de intensive care terug te zien in de bezetting van bedden. Op dit moment liggen er 1328 patiënten op de verpleegafdeling van ziekenhuizen. Vorige week waren dat er nog 1072. Op de intensive care liggen nu 319 patiënten, 79 meer dan vorige week, toen er 240 bedden bezet werden door coronapatiënten.

Bezetting verpleegafdeling en intensive care

Het kabinet kijkt voor eventuele nieuwe of strengere maatregelen niet alleen naar ziekenhuiscijfers, maar ook naar gedrag, zo liet demissionair minister-president Rutte in de persconferentie van 2 november weten. “Wij hebben wel de kans nu, met z’n allen de komende week, om in ons gedrag (..) minder te reizen, minder naar kantoor te gaan. Als dat natuurlijk allemaal zichtbaar wordt, dan kun je ook een wat groter risico nemen volgende week vrijdag.”

Cijfers die daar iets over zouden kunnen zeggen, zijn bijvoorbeeld de mobiliteitscijfers die Google bijhoudt. De meest recente gegevens zijn van 4 november, dus 2 dagen na de persconferentie. Daaruit komt naar voren dat we op die dag 16 procent minder vaak op het werk te vinden waren. In het openbaar vervoer zag Google evenveel bewegingen als op de dag van de persconferentie. En ook het aandeel van de dag dat mensen thuis verbleven is vergelijkbaar.

De cijfers gaan natuurlijk maar over een beperkte periode na de laatste persconferentie en het is lastig om er meteen flinke conclusies aan te verbinden. Maar vooralsnog kunnen we zeggen dat de eerste signalen nog niet wijzen op een flinke verandering van het gedrag. Ook het RIVM onderzoekt de naleving van adviezen, maar daarvan zijn nog geen openbare resultaten bekend van na de persconferentie.

8 op de 10 Nederlanders gevaccineerd

Zorgminister Hugo de Jonge hamert regelmatig op het belang van vaccineren en nog wekelijks melden zich bij het RIVM nieuwe mensen voor een eerste vaccinatie. Op dit moment heeft meer dan 85% van de bevolking van 12 jaar en ouder heeft minstens één vaccinatie gehad, blijkt uit de cijfers van het RIVM. 82 procent van de Nederlanders is volledig gevaccineerd. In de leeftijdsgroepen 12 t/m 17 jaar en 18 t/m 25 jaar werden afgelopen week de meeste prikken gezet.

Ook regionaal zijn er nog steeds grote verschillen. Bekijk op de kaart hieronder hoe jouw gemeente ervoor staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore