Ga naar de inhoud
'Begin met boosterprik'

Limburgse ziekenhuizen kunnen geen nieuwe patiënten meer aan: 'Hebben acuut hulp nodig'

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

Ziekenhuizen in Limburg slaan gezamenlijk alarm. In een brief gericht aan demissionair minister Hugo de Jonge schrijven ze dat ze een verdere toestroom van coronapatiënten niet meer aankunnen. "Dit kan zo niet langer", staat er geschreven. Ze vragen de minister om aanvullende maatregelen en 'per direct te beginnen met de boosterprik'.

"Limburg stevent af op een zorginfarct", schrijven de Limburgse ziekenhuizen. Het Roermondse Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum in Venlo en het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en Sittard zitten tegen hun grenzen aan.

'Code zwart'

Daarmee is Limburg de eerste regio die de coronazorg op dit moment niet meer aankan, aldus de ziekenhuizen. "We stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loopt vast. Dat betekent feitelijk een code zwart op lokaal niveau. We zijn ervan overtuigd dat andere delen van Nederland binnenkort zullen volgen."

Ziekenhuizen
Lees ook:
Ziekenhuizen pleiten voor einde aan grootschalige evenementen

Hoog ziekteverzuim

Hoewel de ziekenhuizen voorbereid waren op een stijging in het aantal coronapatiënten, gaat de toename in de regio veel sneller dan verwacht. In de brief schrijven de ziekenhuizen: "Bovendien is het ziekteverzuim onder ons verpleegkundig en medisch personeel groter dan in de eerdere golven. Om de toestroom van coronapatiënten aan te kunnen zijn we genoodzaakt de Covid-zorg verder op te schalen en reguliere zorg af te schalen."

"En juist hier zit de grens. Als we nog meer reguliere zorg afbouwen om coronapatiënten op te vangen moeten we gaan snijden in oncologische zorg. Dat is onverantwoord. Bovendien zijn er vele duizenden andere patiënten die al maandenlang wachten op een behandeling. De noodzaak om deze mensen te helpen neemt elke dag toe. Als bestuurders van de vijf Limburgse ziekenhuizen vinden we dan ook dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om niet in een onhoudbare situatie terecht te komen: de besmettingen moeten omlaag."

Overplaatsen
Lees ook:
Overplaatsen coronapatiënten naar andere ziekenhuizen gaat moeizaam

Ze stellen dat de minister 'geen dag te verliezen' heeft en zo snel als mogelijk moet beginnen met de boosterprik voor de meest kwetsbare patiënten en alle zorgverleners in Nederland. Ook willen de ziekenhuizen hulp bij het spreiden van de coronapatiënten, want het lukt op dit moment slechts 'zeer sporadisch' om Limburgse patiënten over te plaatsen naar andere delen van Nederland.

Ook andere ziekenhuizen luiden noodklok

Niet alleen in Limburg dreigt een zorginfarct. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) luidde vorige week donderdag nog de noodklok. De vereniging noemde het een 'zorgwekkende situatie' dat spoedeisende hulp-afdelingen 'volstrekt overbelast' raken. Zij benadrukten dat alle media-aandacht uitgaat naar het tekort aan bedden op de intensive care, maar dat het probleem groter is dan dat.

Dat beamen spoedeisendehulpartsen uit het hele land. Zo sloeg Rein IJmker van het ziekenhuis in Enschede dit weekend nog alarm. Het was in het ziekenhuis zo druk, dat patiënten zelfs op de gang moesten worden 'geparkeerd'.

Ook de Spoedeisende Hulp van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zou onder grote druk staan. "Corona legt nu in de acute zorg knelpunten bloot die al jaren spelen en waar in toenemende mate zorgen over zijn", legde een woordvoerder van het ziekenhuis uit aan het AD. "Het knelt, piept en kraakt aan alle kanten."