Ga naar de inhoud
'Te veel misstanden'

Kabinet: huizenkopers moeten weten wat anderen hebben geboden

Ter illustratie. Beeld © ANP

Het kabinet wil het bieden op koophuizen eerlijker en transparanter maken. Kopers moeten achteraf inzicht kunnen krijgen wanneer en hoeveel er door anderen werd geboden. Daarom wil demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dat makelaars gaan werken met een automatisch biedlogboek.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat er te veel misstanden zijn in de makelaarswereld en dat aansporingen om de boel te verbeteren niet breed genoeg worden opgepakt. Met een 'automatisch biedlogboek' verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen, stelt ze.

Studie
Lees ook:
Studie vastgoed en makelaardij enorm populair: 'Goed salaris niet het belangrijkst'

Recente misstanden maken de oproep van dit voorjaar, waarin makelaars door de minister al zijn gevraagd om het koopproces rondom een huis eerlijker te maken, nog urgenter. Alleen een goede aanpak ontbreekt nog. Daarom komt de minister met vervolgstappen.

Drie stappen

De eerste stap is het werken met een biedlogboek, waardoor het biedproces achteraf gecontroleerd kan worden. In andere landen wordt hier al mee gewerkt.

Ook moeten makelaars aan de slag met een verbeterplan om de regels in het koopproces duidelijker te maken. Daarnaast moeten er gelijke kansen komen voor kopers. 

Wordt
Lees ook:
Wordt de huizenmarkt ooit weer eerlijk? Deze ondernemers denken de oplossing te hebben

Het pleidooi komt op het moment dat de woningmarkt muurvast zit, met zeer weinig te koop staande huizen en hele hoge prijzen. Vier op de vijf woningen gaan binnen enkele weken boven de vraagprijs weg. Huizen worden gemiddeld bijna 20 procent duurder verkocht dan een jaar geleden.

Bekijk ook: Een echte oplossing voor de woningmarkt gaat huiseigenaren geld kosten

02:46
Zowel starters als huiseigenaren moeten offers brengen voor een oplossing voor de problemen op de woningmarkt.