Ziekenhuizen door het hele land willen een einde aan grootschalige evenementen, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Ze sluiten zich daarmee aan bij een oproep van de ziekenhuizen in Limburg.
Die willen dat de start van het carnavalsseizoen, komende donderdag, wordt afgelast. Meerdere gemeenten hebben daar inmiddels gehoor aan gegeven en evenementen op 11 november, de 'elfde van de elfde', afgeblazen.
In andere regio's vinden ze nu ook dat grote festivals of feesten gecanceld moeten worden. Uit een rondgang langs de ziekenhuizen die deel uitmaken van het Regionaal Netwerk Acute Zorg (ROAZ) blijken de meeste voorstander van een tijdelijke stop op grote evenementen. De ROAZ's ZorgregioOost (Nijmegen), Noordwest, West, Netwerk Acute Zorg Regio Zwolle en Bureau Spoedzorgnet laten RTL Nieuws weten de oproep te ondersteunen.
Druk wordt te groot
De reden mag duidelijk zijn: het aantal besmettingen blijft hard oplopen, ook vandaag weer, en de ziekenhuizen moeten steeds vaker geplande afspraken afzeggen. "We moeten er met zijn allen echt alles aan doen om het aantal besmettingen flink naar beneden te krijgen", laat het Netwerk Acute Zorg Brabant weten. "Anders wordt de druk op de zorg veel te groot."

Ook carnavalsverenigingen moeten voor zichzelf bepalen of het mogelijk is geplande evenementen te laten doorgaan, zegt een woordvoerder van het Netwerk Acute Zorg Brabant. "Ze moeten zelf de afweging maken of ze in staat zijn de coronamaatregelen te handhaven en daarmee ook de veiligheid, maar vooral ook de gezondheid van de bezoekers te garanderen."
Evenementen binnen
"De druk op de ziekenhuizen is enorm hoog", zegt een woordvoerder van de Acute Zorg Euregio. "Als er grootschalige evenementen binnen plaatsvinden, kan het niet anders of het leidt tot extra zorgvraag. Er vallen meer slachtoffers, omdat operaties weer uitgesteld moeten gaan worden. De carnavalsverenigingen hebben hier natuurlijk ook een verantwoordelijkheid in. Laat ze vooral geen grootschalige evenementen binnen organiseren."
Sommige regionale netwerken voor acute zorg laten weten begrip te hebben voor de Limburgse oproep. "Voorlopig zijn er bij ons geen grote evenementen gepland", zegt een woordvoerder van het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland. "Dus voor ons is er geen aanleiding om nu naar de burgemeesters te stappen. Maar als wij een evenement als de elfde van de elfde zouden hebben, zou dat anders zijn."

"Ook bij ons neemt de druk op de ziekenhuizen toe en is de piek nog niet bereikt", zegt de woordvoerder van Traumazorg Netwerk Midden-Nederland. "Onze oproep is vooral gericht aan het publiek: hou je aan de maatregelen en hou dus afstand, gebruik een mondmasker en als je klachten hebt, laat je snel testen en blijf dan zoveel mogelijk thuis."
Vooral afstand houden tot elkaar is heel belangrijk, zegt de woordvoerder. "En dat betekent dat bijeenkomsten en evenementen daar ook op moeten worden ingericht."
Bekijk ook: Jules wilde geen prik en belandde op de ic

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.