Betoging tegen coronabeleid

Agenten bedekken gezicht bij demonstratie om mogelijke intimidatie

08 november 2021 16:49 Aangepast: 08 november 2021 20:01
Agenten gisteren bij de demonstratie in Den Haag. Beeld © ANP

Omdat ze het doelwit van intimidatie kunnen worden, dragen agenten soms een masker als ze demonstraties begeleiden. Dat zegt de politie in Den Haag na de demonstratie gisteren tegen het coronabeleid, waarbij langs de route veel agenten stonden die een doek voor mond en neus hielden.

Agenten worden steeds vaker gefilmd en gefotografeerd tijdens het werk, zegt de Haagse politie. "Mensen/demonstranten maken foto's of video's van agenten en verspreiden deze online met naam en toenaam, met alle gevolgen van dien", laat een politiewoordvoerder weten. 

Balaclava

Agenten dragen daarom een zogeheten balaclava die ze snel voor hun gezicht kunnen doen zodat ze niet herkenbaar zijn. De agent mag zelf beslissen of en wanneer dit nodig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer dan 20.000 deelnemers aan protestmars tegen coronabeleid

Volgens de politie werken de balaclava's ook als bescherming tegen het coronavirus. "Hoewel deze balaclava’s niet zo goed beschermen als een mondkapje, zijn ze wel sneller op te doen (je trekt 'm zo omhoog). Dat is handig als een agent zich plotseling bevindt in een groep mensen die dicht op elkaar staan (zeker als aannemelijk is dat de groep niet gevaccineerd is)."

Enkele tienduizenden mensen demonstreerden gisteren in Den Haag tegen de coronamaatregelen van het kabinet.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore