Ga naar de inhoud
'Alles is versleuteld'

MediaMarkt slachtoffer van cyberaanval, klanten gedupeerd

Eén van de filialen van de MediaMarkt. Beeld © ANP

Mediamarkt is momenteel slachtoffer van een grote cyberaanval. Het gaat om de Europese vestigingen, waaronder Nederland, België en Duitsland. De winkels blijven open, maar afhalen en retourneren is niet meer mogelijk.

Dat blijkt uit interne e-mails die Mediamarkt naar werknemers heeft verstuurd, die zijn ingezien door RTL Nieuws. Een woordvoerder van MediaMarkt bevestigt dat het bedrijf slachtoffer is van een cyberaanval, die sinds vanochtend bij de organisatie bekend is.

Computers ontoegankelijk

Volgens de interne communicatie zijn de computers die in de winkels staan niet meer te gebruiken. Werknemers worden verzocht om deze systemen te mijden. Ook wordt er gevraagd om de netwerkkabels uit kassa's te halen en systemen niet opnieuw op te starten.

EU
Lees ook:
EU beschuldigt Rusland van cyberaanvallen

De kassa's kunnen alleen nog maar fysieke producten uit de winkels scannen en aanslaan. De winkels blijven open, maar kunnen alleen producten verkopen die fysiek in de winkel staan. Het afhalen of retourneren van de producten is door de cyberaanval niet mogelijk. Klanten moeten mogelijk ook even wachten op een besteld pakketje, want vanuit de winkels kunnen ook geen producten meer verstuurd worden.

Ransomware

Volgens bronnen binnen de Mediamarkt gaat het om een ransomware-aanval. "Alles is versleuteld", zegt iemand die bij de Mediamarkt werkt. Het bedrijf wil dat nog niet bevestigen: "We zijn momenteel alles aan het onderzoeken."

Bekijk ook: Ransomware legt computers Peters bedrijf plat

01:43
Eerder dit jaar sprak RTL Nieuws met Peter, die slachtoffer werd van ransomware. "We konden niets meer."