Schreeuw om hulp onhoorbaar

Onderzoek: martelcontainers in Brabants dorp waren geluidsdicht

08 november 2021 12:54 Aangepast: 08 november 2021 14:03
Een tandartsstoel in de martelkamer.

De martelcontainers in een loods in het Noord-Brabantse dorp Wouwse Plantage waren zo goed geïsoleerd, dat een schreeuw om hulp buiten de loods niet hoorbaar zou zijn geweest. Dat staat in een rapport van onderzoeksorganisatie TNO.

De officier van justitie citeerde vandaag uit dat rapport tijdens de zesde en laatste inleidende zitting in de zaak rond de martelcontainers die in juni vorig jaar zijn ontdekt.

Tandartsstoel met riemen

TNO deed op verzoek van het Openbaar Ministerie een geluidsonderzoek in twee containers, waaronder de container waarin de behandelstoel stond.

Dat was een tandartsstoel met riemen aan de armleuningen en de voetensteun die ogenschijnlijk was bedoeld om mensen te martelen:

TNO verrichtte ook onderzoek aan een container die was ingericht als verblijfsruimte. "De inrichting blijkt geen amateurwerk, de geluidsisolatie in de containers is met kennis van zaken aangebracht", zei de officier van justitie over de resultaten van het geluidsonderzoek.

Bovengemiddeld stemvolume

Ook iemand met een bovengemiddeld stemvolume zou niet hoorbaar zijn buiten de loods. Het rapport is vorige maand aan de advocaten van de verdachten verstrekt.

De martelcontainers kwamen aan het licht tijdens een grootschalige politieactie na het kraken van de cryptodienst EncroChat, waarbij rechercheurs de berichten van criminelen onderling kon meelezen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Politie vindt martelkamers van onderwereld in zeecontainers in Brabant'

De rechtbank wil de zaak vanaf 26 januari inhoudelijk behandelen. Voor die tijd wordt een van de hoofdverdachten Robin van O. nog gehoord over het gebruik van de naam 'Slempo' op Encrochat.

Voorarrest

Het OM heeft sterke aanwijzingen dat Van O. achter Slempo zit. Het account zou zijn beveiligd met een wachtwoord bestaande uit de voornamen en de geboortedata van de kinderen van Van O.

De advocaten van Van O. en drie medeverdachten verzochten de rechtbank dat hun verdachten hun proces in vrijheid mogen afwachten. De rechtbank neemt morgen een beslissing over het verlengen van hun voorarrest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vermoedelijke opdrachtgever 'martelcontainer' in cel aangehouden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore