24 jaar fractievoorzitter

Oud-SGP-leider Bas van der Vlies (79) overleden

08 november 2021 09:58 Aangepast: 08 november 2021 10:48
Bas van der Vlies in 2014. Beeld © ANP

Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies is overleden. Dat heeft de SGP bekendgemaakt. De gereformeerde oud-politicus was al enige tijd ernstig ziek. In 2016 werd kanker bij hem vastgesteld. Hij is 79 jaar oud geworden.

Van der Vlies studeerde weg- en waterbouwkunde in Dordrecht en later in Delft. Voor hij de politiek in ging, was hij wiskundeleraar in Utrecht. 

29 jaar Kamerlid

Hij begon zijn politieke carrière in 1974 in de Provinciale Staten van Utrecht en verruilde de provincie voor de landelijke politiek in 1981. Toen ging Van der Vlies namens de SGP de Tweede Kamer in, tot 2010. Van die 29 jaar was hij 24 jaar fractievoorzitter.  

Van der Vlies was lange tijd het boegbeeld van de christelijk-conservatieve SGP. In de Kamer maakte hij zich vooral sterk voor 'Bijbelse waarden en normen'.

Bas van der Vlies in 1990 in de oude Tweede Kamer. Bas van der Vlies in 1990 in de oude Tweede Kamer.

De streng christelijke ingenieur stond erom bekend dat hij lange tijd niet voor de camera's en in televisiestudio's wilde verschijnen, uit religieuze overwegingen. Dat hij in 2005 voor het eerst wel in een actualiteitenprogramma verscheen, wordt gezien als modernisering van de conservatieve partij.

Op 27 maart 2010 droeg Van der Vlies het partijleiderschap en het lijsttrekkerschap van de SGP over aan de huidige partijleider Kees van der Staaij.

Na een lang applaus van Kamerleden sprak Van der Vlies op zijn laatste dag in de Tweede Kamer zijn laatste woorden als Kamerlid uit: Soli Deo gloria. (Alleen aan God de eer).

Van der Vlies in 1998 in de Kamer. Van der Vlies in 1998 in de Kamer.

Kees van der Staaij zegt in een reactie dat 'het al met al toch nog vrij plotselinge overlijden van Bas van der Vlies' hem diep heeft geraakt. "Hij was jarenlang het gezicht van de SGP en straalde daarbij ook uit hoe hij zelf was: constructief en betrouwbaar."

Hij noemt het overlijden van zijn mentor en voorganger 'aangrijpend' voor de SGP, maar ook voor hem persoonlijk.

Langst zittende Kamerleden

"Je zou kunnen zeggen dat ik 'het ambacht' van hem heb geleerd. Twaalf jaar lang ben ik heel intensief met hem opgetrokken. Voor hem was het 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig' geen dode formule, maar levende werkelijkheid. Als weinig anderen wist Van der Vlies dat 'Gods kracht in zwakheid wordt volbracht'."

Net als zijn opvolger Van der Staaij, was Van der Vlies in zijn latere parlementsjaren een van de langstzittende Kamerleden, en gold hij als 'rechtsstatelijk geweten' van de Kamer.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore