Ga naar de inhoud
'Sekte'

2,5 jaar cel voor kungfuleraar om mishandelen volgelingen

René L. (rechts op de tekening) wordt ervan beschuldigd een sekte te hebben geleid.

Een 72-jarige kungfuleraar uit het Limburgse Roggel moet 2,5 jaar de cel in wegens het stelselmatig mishandelen en bedreigen van volgelingen in zijn 'sekte'. Volgens de rechtbank in Roermond heeft de man jarenlang tientallen leerlingen mentaal en fysiek mishandeld.

Daarmee gaat de rechtbank mee in de eis van het Openbaar Ministerie, dat eerder 30 maanden gevangenisstraf eiste.

Vier volgelingen deden aangifte tegen de man. Mensen kwamen bij L. terecht via zijn kungfulessen, waarbij hij beloofde mensen op te leiden tot strijder en samoerai.

Indoctrinatie

Leerlingen werden geïndoctrineerd en naar zijn hand gezet, waardoor ze zich steeds verder afsloten van familie en de echte wereld. Zijn leerlingen leefden bij elkaar in groepen in verschillende woningen in zuidoost-Nederland en Duitsland.

Slachtoffers
Lees ook:
Slachtoffers 'kungfu-sekte' in rechtbank: 'Ik heb iets onbegrijpelijks meegemaakt'

Vier voormalige leden van de leefgroep van L. zeiden tijdens de behandeling van de strafzaak lichamelijk en geestelijk kapot te zijn gemaakt, met name door het excessieve geweld van L.

Joris Rietveld (46) is één van hen. Tegen RTL Nieuws zei hij dat L. hen het gevoel gaf dat ze bijzonder waren en dat L. de enige was die ze kon leiden.

"Het klinkt debiel. Maar ik ben niet debiel. Je zit ermiddenin, in zo'n groep. De angst neemt toe, en die angst maakt ook dat je niet weggaat. En daarmee heeft hij me dierbare jaren afgepakt, met familie en vrienden."

Moet
Lees ook:
Moet sektemeldpunt terugkomen? 'Slachtoffers durven niet naar politie'

Een van de vrouwen vertelde 22 jaar lang te hebben geleden onder volledige onderwerping en controle door de man en door het gebruik van fysiek geweld.

Rietveld vertelde dat hij zag hoe L. vrouwen in de groep mishandelde. Ze kregen klappen, hun kelen werden volgens hem dichtgeknepen. "We namen het eerst voorzichtig voor de anderen op, maar dat werd zo hard neergesabeld, dat je het daarna niet meer doet. Manipulatie gaat zo subtiel."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS

De vier leden vroegen om forse schadevergoedingen en smartengeld en dat krijgen ze ook. De man moet vele tienduizenden euro's schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Volgens een psychologisch rapport zou de man 'schizoïde en narcistische trekken' hebben, evenals gebrekkig ontwikkelde geestvermogens. De psycholoog adviseert de man dan ook verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. De man is sinds twee jaar in behandeling bij een ggz-instelling.