Studie: weinig mensen zijn bereid levensstijl om te gooien voor klimaat

Weinig mensen zijn bereid hun levensstijl om te gooien voor het klimaat. De ernst van de crisis is voor veel mensen inmiddels wel duidelijk, maar velen vinden dat ze 'al meer voor het klimaat doen dan anderen'.
Dat is de conclusie van een internationale studie in tien landen, waaronder ook Nederland, waar The Guardian over schrijft.
Naast Nederlanders ondervroegen wetenschappers meer dan 1000 inwoners uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Polen, Singapore en Nieuw-Zeeland.
Belangrijkste milieu-uitdaging
Zo'n 62 procent van de mensen ziet de klimaatcrisis als de belangrijkste milieu-uitdaging waar de wereld momenteel mee wordt geconfronteerd, gevolgd door luchtvervuiling (39 procent), afval (38 procent) en nieuwe ziekten (36 procent).
"Er zijn twee lessen voor overheden uit deze studie te trekken", vertelt wetenschapper Emmanuel Rivière aan de Britse krant. In de eerste plaats moeten overheden 'beter voldoen aan de verwachtingen van burgers'.
Oplossingen aandragen
Daarnaast hoeven overheden mensen niet meer te overtuigen van de ernst van de klimaatcrisis – dat is al gebeurd – maar moeten er oplossingen aangedragen worden. En de verantwoordelijkheden voor die oplossingen moeten gelijk verdeeld worden.

Klimaattop in Glasgow is halverwege: wat is er al bereikt en is het genoeg?
Bereidwilligheid
51 procent van de ondervraagden zei actie te zullen nemen om het klimaat te redden, 14 procent is dat zeker niet van plan en 35 procent weet het nog niet.
Opvallend is dat van alle ondervraagde inwoners, Nederlanders het minst bereidwillig zijn (37 procent) om actie te ondernemen. Inwoners van Polen en Singapore (56 procent) zijn het meest bereidwillig.
Levensstijl omgooien
De reden dat mensen hun levensstijl niet om willen gooien? Dat is vooral omdat mensen 'tevreden zijn met wat ze nu doen' (74 procent), experts het niet eens zijn over de juiste oplossing (72 procent) en de overheid meer bij moet springen met de juiste hulpmiddelen (69 procent).
Alleen in Zweden vonden inwoners dat anderen meer voor het klimaat doen dan zijzelf. Inwoners van Singapore en Nieuw-Zeeland zijn de enigen die de acties van de overheid prijzen om het klimaatprobleem aan te pakken.