Klimaatmars

Duizenden klimaatdemonstranten op de been in Amsterdam

06 november 2021 15:54 Aangepast: 03 juni 2022 12:06
Actievoerders met een spandoek van Greenpeace tijdens de klimaatdemonstratie. Beeld © ANP / Evert Elzinga

Duizenden demonstranten verzamelden zich vandaag op de Dam in Amsterdam voor de Klimaatmars. De actievoerders eisen een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid van de overheid. Volgens de betogers zijn de 'mooie beloftes' van Nederland bij lange na niet genoeg om de klimaatdoelen te halen.

De enorme stoet klimaatdemonstranten kwam rond 15.00 uur aan in het Westerpark. De organisatie van de Klimaatmars denkt na een eerste schatting dat er meer dan 40.000 mensen meeliepen. Dat komt overeen met de indicatie van de politie Amsterdam.

"Deze weg loopt dood", "Wat heb je aan geld als de ijskap smelt", en "Stop investeren in fossiel" was onder meer te lezen op de protestborden. Daarnaast droegen de betogers een reusachtig spandoek van 55 meter lang van Greenpeace met daarop alle namen van iedereen die wil dat de klimaatcrisis wordt aangepakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Peter demonstreert al 27 jaar voor het klimaat: 'Aantal bezorgde burgers groeit'

'Tijd tikt door'

Onder de duizenden betogers zijn vooral veel jongeren en ouders met kinderen. Ze dragen tekstborden als: "De tijd tikt door", "Ik wil oud worden in Amsterdam, niet in Atlantis" en "Hoe ziet mijn toekomst eruit?"

Ook liep er een grote nagebouwde olifant mee. Die moet 'de olifant in de kamer' voorstellen, oftewel het ondermaatse klimaatbeleid, zeggen de bouwers. Verder kregen demissionair premier Mark Rutte en oliebedrijf Shell ervan langs van de demonstranten. Zo was er op tekstborden te lezen "Mark wil barbecueën" en "Shell maakt de wereld kapot".

Op een enorme praalwagen van Milieudefensie zijn personages van Rutte en Shell-topman Ben van Beurden te zien die de wereld in brand zetten: 

De praalwagen van Milieudefensie waarop personages van Premier Mark Rutte en Ben van Beurden (CEO van Shell) samen 'de wereld roosteren'. De praalwagen van Milieudefensie waarop personages van Premier Mark Rutte en Ben van Beurden (CEO van Shell) samen 'de wereld roosteren'.

De actievoerders eisen een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid van de overheid. "Ik zie dat heel veel mensen wereldwijd al te maken hebben met de gevolgen van de klimaatcrisis en ook in Nederland merken we er veel van, kijk naar de overstromingen in Limburg deze zomer", zegt Ikram Cakir, woordvoerder van de Klimaatcrisis Coalitie. Deze coalitie organiseert de mars en is een samenwerking van onder meer Oxfam Novib, Greenpeace en Milieudefensie.

'Stralen urgentie uit'

"De mensen hier zijn opgetogen, maar ze stralen vooral heel veel urgentie uit. Ze komen hiernaartoe om een stem te laten horen omdat de overheid echt nu in actie moet gaan komen. Ik denk dat we met deze mars zeker een belangrijk signaal kunnen afgeven", zegt Cakir.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapport: uitstoot superrijken 'buitensporig' en gevaar voor armsten

Tientallen andere organisaties en groepen die zich inzetten voor het klimaat steunen de demonstratie. Zo zijn in de protestmars allerlei 'blokken' opgenomen van verschillende groepen en over specifieke kwesties, bijvoorbeeld van wetenschappers, jongeren, zorgmedewerkers en ecologische boeren.

Bekijk ook: Nederland smerigste jongetje van de klimaatklas

Alle landen moeten maatregelen nemen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Nederland staat er niet best voor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore