Hoge bouwprijzen

'Feyenoord ziet af van bouw nieuw stadion'

06 november 2021 15:09
Het stadion van Feyenoord. Beeld © ANP

Feyenoord heeft besloten om te stoppen met Feyenoord City, het project waar de bouw van een nieuw stadion onder valt. Bouwconcern BAM heeft de betrokken partijen laten weten dat de voorwaarden om het stadion te bouwen extreem zijn gewijzigd. De club vindt het daarom niet meer verantwoord om door te gaan met het project.

Dat meldt de regionale omroep Rijnmond. Feyenoord City is een bouwkundig project dat de gebiedsontwikkeling op Rotterdam-Zuid wil samenvoegen met de bouw van een nieuw stadion. 

De betrokken partijen - Feyenoord, Stadion Feijenoord en de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas - zijn verontwaardigd over de beslissing. Vanaf de zomer van 2019 zijn er gesprekken gevoerd met het bouwconcern, maar nooit zou zijn aangegeven dat de gewenste bouwprijs van Feyenoord niet haalbaar is.

Stijging kosten

Afgelopen oktober bleek er opeens een enorme stijging van de kostenraming te zijn. De stijging is toe te schrijven aan de hogere grondstofprijzen maar vooral door een koerswijziging bij het bouwbedrijf zelf. Feyenoord kan en wil daar niet aan voldoen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aboutaleb last gesprek over Feyenoord City af: 'Intimidatie en bedreigingen'

Daarnaast wordt voor het einde van dit jaar getoetst of Feyenoord voldoet aan de gemaakte afspraken met de gemeente Rotterdam. Daaruit zal blijken dat Feyenoord niet aan alle randvoorwaarden kan voldoen, nu er geen akkoord komt met BAM. Hiermee is ook de bijdrage van de gemeente van de baan, waardoor door het project van Feyenoord City een streep kan.

Plannen zonder resultaat

Meer dan tien jaar wordt binnen de club gesproken over een nieuw stadion. In 2016 presenteerde Feyenoord de plannen voor Feyenoord City, waar toendertijd al 10 jaar van mislukte plannen aan vooraf gingen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Architect Feyenoord City thuis geïntimideerd door supporters

De supporters van Feyenoord zijn verdeeld over de plannen van Feyenoord City. Voorstanders vinden de bouw van een nieuw stadion noodzakelijk omdat de club er financieel flink op vooruit gaat. Tegenstanders zien dat anders, en willen dat de huidige Kuip wordt verbouwd. 

Bedreigingen

Bij algemeen directeur Koevermans en architect Ard Buijsen, die voorstanders zijn van Feyenoord City, stonden al boze Feyenoordsupporters in de tuin. Zo werden bij Koevermans de ruiten ingegooid en zijn voordeur beklad. Afgelopen week maakte hij bekend per 1 december zijn functie neer te leggen. Na een reeks incidenten heeft hij niet langer het gevoel goed te kunnen functioneren en beslissingen te nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Algemeen directeur Mark Koevermans stapt op bij Feyenoord na bedreigingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore