Ga naar de inhoud
In enkele regio's

Overplaatsen coronapatiënten naar andere ziekenhuizen gaat moeizaam

Beeld © ANP

Het lukt ziekenhuizen die vol liggen met coronapatiënten niet goed om deze patiënten over te plaatsen naar andere ziekenhuizen. Dat blijkt uit een belronde van RTL Nieuws. Het gaat volgens betrokkenen vooral om de regio's Limburg, Zuidwest-Nederland en Zwolle.

Er zijn afspraken gemaakt over hoeveel coronapatiënten elk ziekenhuis op kan nemen. Ziekenhuizen die daar boven zitten, zouden patiënten moeten kunnen overplaatsen. Dat blijkt nu zo lastig, dat soms zelfs tijdelijke opnamestops nodig zijn.

Vanaf
Lees ook:
Vanaf morgen patiënten weer over verschillende ziekenhuizen verspreid

Eerlijk verdelen

Coronapatiënten worden door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) over de ziekenhuizen verdeeld volgens het fair share principe. Elk ziekenhuis krijgt gemeten naar de beschikbare faciliteiten patiënten toebedeeld. Er is dus afgesproken hoeveel coronapatiënten er per ziekenhuis op de verpleegafdeling mogen liggen en hoeveel patiënten er op de ic mogen liggen.

De regio Limburg overschrijdt die fair share, zegt Dick Nagelhout van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen in Limburg. "De regio Limburg zit met haar corona-opnames al enkele weken boven de fair share. Zowel voor de ic-zorg als voor de verpleegafdelingen gaat het om tientallen procenten. Het meest actuele getal van vandaag in Limburg is voor de kliniek 136 patiënten bij een fair share van 103, voor de ic 33 patiënten bij een fair share van 24. Dit betekent een aanmerkelijke zorglast bij ziekenhuizen waardoor onvermijdelijk reguliere zorg afgeschaald moet worden."

Reguliere zorg op niveau

Als een ziekenhuis boven de fair share komt, dan moet er binnen het regionale zorgnetwerk gekeken worden of patiënten overgeplaatst kunnen worden naar een ander ziekenhuis. Als dat ook niet lukt, kunnen ziekenhuizen patiënten aanmelden in het landelijke patiëntenspreidingssysteem, via de LCPS dus. Patiënten worden dan bovenregionaal overgeplaatst.

Maar dat systeem lijkt nu dus niet goed te werken. Dat komt doordat ziekenhuizen ook de reguliere zorg op niveau willen houden, en dus eerder nee zeggen. Ook het personeelstekort speelt een grote rol.

Problemen

Naast de regio Limburg gaat het volgens betrokkenen vooral om de regio's Zuidwest-Nederland en Zwolle. Daar zijn twee redenen voor: personeelstekort en wachtlijsten in de reguliere zorg. Er moet wel wat gebeuren, want die ziekenhuizen komen echt in de problemen, zegt een ingewijde.

Een eventuele oplossing is ziekenhuizen verplichten om het teveel aan patiënten van andere ziekenhuizen op te nemen.

Bekijk ook: puzzelen met bedden voor coronapatiënten

02:42
Ook in januari was het erg druk in de ziekenhuizen. In het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is het elke keer weer puzzelen als er coronapatiënten binnenkomen. Soms is het zo vol, dat de Spoedeisende Hulp tijdelijk dicht moet.