Ga naar de inhoud
Ritonavir

Ook Pfizer komt met Covid-pil en claimt: '89 procent effectief tegen opname en dood'

Foto ter illustratie, niet de daadwerkelijke coronapil Beeld © AFP

Ook farmaceut Pfizer heeft een pil ontwikkeld die de klachten van coronapatiënten onder controle moet houden. Dat middel, ritonavir genaamd, verkleint de kans op ziekenhuisopname of overlijden met 89 procent, zegt Pfizer na proeven met het middel.

Pfizer wil de Amerikaanse overheid zo snel mogelijk om goedkeuring voor de pil vragen. Het bedrijf meldt niet of het middel ook wordt voorgelegd aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, dat over toelating tot de Europese markt gaat.

Testpersonen

De Covid-pil werd uitgetest op ongeveer 800 mensen die het virus hadden opgelopen en tot een risicogroep behoorden. Binnen drie dagen na de eerste symptomen begonnen ze met het slikken van de pil. De helft van de proefpersonen kreeg de echte Covid-pil. In de vier weken erna kwamen drie van hen in het ziekenhuis te liggen. Niemand overleed. Bij de controlegroep, die een zoutoplossing kreeg als placebo, moesten 27 mensen in een ziekenhuis worden opgenomen. Zeven van hen overleden aan de gevolgen van de besmetting.

Een andere groep van ruim 1200 proefpersonen kreeg een pil binnen vijf dagen na de eerste symptomen. Van de 607 mensen die de echte pil kregen kwamen er zes in het ziekenhuis terecht, maar niemand overleed. Bij de 612 mensen in die placebogroep moesten 41 worden opgenomen, van wie er tien overleden aan de besmetting.

Nog een pil

Concurrent Merck, dat in Europa actief is onder de naam MSD, meldde eerder dat zijn Covid-pil de kans op opname of overlijden ongeveer halveert. Dat middel, molnupiravir, werd gisteren goedgekeurd in Groot-Brittannië. De Europese toezichthouder, het EMA, buigt zich momenteel nog over die pil.

Britten
Lees ook:
Britten keuren Covid-pil goed: 'Volgend jaar in Nederland'

Die is vooral bedoeld voor mensen met een hoog risico op ziekenhuisopname of sterfte. Zij krijgen dan vijf dagen lang tweemaal per dag een pil. "Als je het middel goed toedient, dus op het moment dat de klachten net zijn begonnen, dan kan het de kans op opname of sterfte met de helft verminderen", claimt Merck.

Die pil kost 600 euro. Pfizer laat weten dezelfde prijs te zullen vragen.

Bekijk ook: Jules wilde geen prik en belandde op de ic

02:17
Hij moest opnieuw leren lopen, eten en praten.
Ministerie
Lees ook:
Ministerie kan vanaf morgen ook buitenlandse valse QR-codes blokkeren