Route door hoofdstad

Halsema: groot aantal deelnemers klimaatmars verwacht

05 november 2021 11:11 Aangepast: 05 november 2021 11:19
Het Klimaatprotest in 2019. Beeld © ANP

De Amsterdamse driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie houdt rekening met een 'groot aantal' deelnemers aan de klimaatmars, morgen in de hoofdstad. De organisatie verwacht volgens burgemeester Femke Halsema 20.000 betogers.

Overigens geeft de organisatie zelf aan dat zich ruim 20.000 mensen hebben aangemeld, maar dat ze hoopt dat het de grootste klimaatmars ooit in Nederland zal worden en er meer dan 40.000 mensen zullen komen.

De grootste klimaatmars tot nu toe in Nederland was in maart 2019 met 40.000 deelnemers in Amsterdam. "Toen regende het ontzettend en was het ijskoud", zegt een woordvoerder van de organisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontbossing wereldwijd naar nul: het kan wel, maar vereist politieke moed

Ruim 20.000 is een groot aantal qua vooraanmeldingen, aldus de woordvoerder. "Maar het blijft lastig een inschatting te maken. Niet iedereen die gaat, meldt zich aan. Maar aan de andere kant, er zijn ook mensen die zich aanmelden maar op de dag zelf om allerlei redenen besluiten toch niet te komen."

Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen geldt het dringende advies aan alle deelnemers om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Op het moment van de demonstratie is het houden van die afstand overigens niet verplicht en kunnen politie en handhavers dit dan ook niet afdwingen.

De organisatie brengt het dringende advies van het kabinet op dit punt 'actief' over op de deelnemers, zo zegt de driehoek te hebben afgesproken.

Bezoekersstromen spreiden

Om overlast voor bewoners en bedrijven te beperken en bezoekersstromen zoveel mogelijk van elkaar te scheiden, worden 'crowdcontrol-maatregelen' ingezet en begeleidt de politie de demonstratie.

De organisatie moet een ordedienst aanstellen, die er onder meer op moet toezien dat deelnemers niet afwijken van de afgesproken route. Die route begint op de Dam aan de Paleiszijde, met een uitloop naar de Monumentzijde en zo nodig het Rokin, en eindigt in het Westerpark. De demonstratie begint zaterdag om 12.00 uur en zou om 17.00 uur moeten zijn afgelopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore