Ga naar de inhoud
Stijging van 60 procent

Interpolis: aantal ziekmeldingen flink toegenomen sinds september

De afgelopen weken zijn er flink meer ziekmeldingen. (Archieffoto) Beeld © iStock

Het is vast herkenbaar: op dit moment kent bijna iedereen wel iemand die een verkoudheid, griep of corona heeft. Dat er veel mensen ziek zijn, blijkt ook uit cijfers van verzekeraar Interpolis. Het aantal ziekmeldingen is vanaf begin september flink toegenomen in Nederland. Er is sprake van een stijging van 60 procent.

Ook uit cijfers van Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg meldt dat huisartsen sinds half augustus een toenemend aantal patiënten met een acute luchtweginfectie zien. De aantallen zijn volgens het instituut wel gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

De
Lees ook:
De snotneus is terug, moet je je daar nog steeds voor ziek melden?

Het toenemen van het ziekteverzuim past ook volgens Interpolis binnen de seizoenstrend. "Opvallend is wel de flinke toename in anderhalve maand tijd", aldus de verzekeraar. Ook de gemiddelde duur van een ziekteverzuim is gestegen.

Te lang doorwerken met klachten

"Waarschijnlijk gaat het hier om een combinatie van factoren zoals het reguliere griepvirus, een verminderde weerstand door het vele thuiswerken, de toenemende besmettingen met het coronavirus en de uitval van medewerkers door langdurige drukte", zegt René Voets, directeur Bedrijven bij Interpolis in een toelichting.

De gemiddelde verzuimduur loopt al op sinds het begin van de coronapandemie.

Voets denkt dat werknemers mogelijk te lang doorwerken met klachten. Dat kunnen mentale klachten zijn maar ook fysieke klachten die bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde houding tijdens het thuiswerken. Een verzuim duurt gemiddeld 5 procent langer dan in dezelfde periode vorig jaar en is met 10 procent gestegen ten opzichte van 2019.

Vind je thuiswerken zwaar? Dit kun je eraan doen

03:43
Het advies is om weer vaker thuis te werken, en dat is lang niet altijd even makkelijkEen fysiotherapeut en gedragsbioloog geven tips om je thuiswerkdag beter te maken.