Ga naar de inhoud
Niet verplicht

Uitzetting asielzoekers mislukt vaak door weigeren coronatest

Archieffoto Beeld © ANP

De uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers is dit jaar vaak mislukt omdat zij een coronatest weigeren. De asielzoekers hoeven niet aan de afname van een test mee te werken, terwijl het land van bestemming meestal wel een test of vaccinatie eist.

Tot 1 oktober zijn dit jaar 940 vluchten van mensen geannuleerd omdat een coronatest werd geweigerd. Het zou zelfs de belangrijkste oorzaak zijn voor het mislukken van uitzettingen.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt berichtgeving hierover van De Telegraaf. Een jaar eerder ging het nog maar om twintig gevallen.

Aantal
Lees ook:
Aantal asielzoekers ruim verdubbeld, vooral Syriërs en Afghanen

Het ministerie laat weten dat er wordt gezocht naar 'handelingsperspectieven'. Het departement wist eind februari al dat het probleem speelde. Toen stelden volgens De Telegraaf al verschillende partijen in de Kamer vragen over de kwestie.

De afgelopen 3,5 jaar zijn van ruim 11.800 mensen te vluchten geannuleerd, van de meer dan 22.000 in totaal. De belangrijkste oorzaken zijn dat vreemdelingen zich onttrokken aan toezicht (5560 gevallen) en (nieuwe) juridische procedures (1290 gevallen). Dit jaar werd 60 procent van de vluchten geannuleerd.

Bekijk ook: Polen duwt migranten terug en beschuldigt ze van pedofilie

02:33
Polen blijkt sinds kort aan een nieuwe migratieroute naar Europa te liggen. De laatste maanden proberen duizenden mensen uit vooral Irak en Syrië de grens over te steken. Maar Polen wil die migranten niet en treedt hard op.