Heb je het idee dat je op een vroege lenteochtend minder vogelgezang hoort dan vroeger? Dat klopt. Vogels zijn in de laatste 25 jaar stiller geworden en er zijn ook minder verschillende vogels te horen.
Dit blijkt uit onderzoek van de University of East Anglia dat gisteren is gepubliceerd. Het was al bekend dat de biodiversiteit wereldwijd achteruitgaat en dit is dus ook het geval bij vogels. En als er minder vogels zijn, is het ook logisch dat ze minder te horen zijn.
Rijk en ingewikkeld lied
Maar, schrijven de onderzoekers, dat verband is niet zo direct. "Het verlies van soorten als de veldleeuwerik en de nachtegaal, die een rijk en ingewikkeld lied zingen, heeft een grotere impact dan het verlies van de rauwe roepen van kraaiachtigen of ganzen." Het hangt daarnaast ook af van hoeveel vogels en welke soorten aanwezig zijn in een gebied.

Omdat in 25 jaar tijd niet consistent geluidsopnames zijn gemaakt op dezelfde plekken, ontwikkelden de onderzoekers een nieuwe techniek om het na te maken. Hierbij maakten ze gebruik van de vogeltellingen van de afgelopen 25 jaar en een database van geluidsopnamen van vogels in het wild.
Geluidslandschappen
Op deze manier reconstrueerden de onderzoekers zogeheten geluidslandschappen voor meer dan 200.000 plekken in Europa en Noord-Amerika. Door de geluiden en vogeltellingen per gebied per jaar te vergelijken, konden de onderzoekers concluderen dat er minder vogels te horen zijn.