Ga naar de inhoud
Onderzoek

Lente wordt steeds stiller: vogels minder te horen in het voorjaar

De nachtegaal is minder te horen (archieffoto) Beeld © ANP / Wim de Groot

Heb je het idee dat je op een vroege lenteochtend minder vogelgezang hoort dan vroeger? Dat klopt. Vogels zijn in de laatste 25 jaar stiller geworden en er zijn ook minder verschillende vogels te horen.

Dit blijkt uit onderzoek van de University of East Anglia dat gisteren is gepubliceerd. Het was al bekend dat de biodiversiteit wereldwijd achteruitgaat en dit is dus ook het geval bij vogels. En als er minder vogels zijn, is het ook logisch dat ze minder te horen zijn.

Rijk en ingewikkeld lied

Maar, schrijven de onderzoekers, dat verband is niet zo direct. "Het verlies van soorten als de veldleeuwerik en de nachtegaal, die een rijk en ingewikkeld lied zingen, heeft een grotere impact dan het verlies van de rauwe roepen van kraaiachtigen of ganzen." Het hangt daarnaast ook af van hoeveel vogels en welke soorten aanwezig zijn in een gebied.

Last
Lees ook:
Last van duiven? Zo verjaag je deze vogels op een diervriendelijke manier

Omdat in 25 jaar tijd niet consistent geluidsopnames zijn gemaakt op dezelfde plekken, ontwikkelden de onderzoekers een nieuwe techniek om het na te maken. Hierbij maakten ze gebruik van de vogeltellingen van de afgelopen 25 jaar en een database van geluidsopnamen van vogels in het wild. 

Geluidslandschappen

Op deze manier reconstrueerden de onderzoekers zogeheten geluidslandschappen voor meer dan 200.000 plekken in Europa en Noord-Amerika. Door de geluiden en vogeltellingen per gebied per jaar te vergelijken, konden de onderzoekers concluderen dat er minder vogels te horen zijn.

Bekijk ook: Roep om 'avondklok voor katten' om vogels te beschermen

01:41
Jaarlijks worden er 18 miljoen vogels gedood door katten.