'Erg complex'

QR-controle 'praktisch onuitvoerbaar', sportclubs maken zich grote zorgen

03 november 2021 13:23 Aangepast: 03 november 2021 13:49
Het sportcomplex van Harkemase Boys Beeld © ANP / Postma

Controleren of mensen die een sportpark bezoeken een coronapas hebben, is heel moeilijk. Dat zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. Sportclubs zijn het roerend met hem eens.

Bruls vraagt de Tweede Kamer om er nog eens goed over na te denken, want de plannen zijn volgens hem 'heel erg complex'.

Boa's en politie

"Bij een theater is een coronatoegangsbewijs technisch goed te regelen. Je hebt een ingang en daar zet je iemand neer. Bij binnenactiviteiten kun je het ook goed toepassen. Maar buiten wordt het lastiger. Niet elk sportpark is afgesloten. Bij een sportterrein lopen jong en oud door elkaar, dat is voor een vrijwilligersorganisatie lastig te controleren. Dat kunnen wij niet repareren door er boa's of godbetert politie op af te sturen", zegt Bruls.   

Bruls' twijfels worden gedeeld door heel veel sportclubs, die hopen dat de invoering van de coronapas wordt uitgesteld of dat de nieuwe maatregelen zelfs helemaal niet worden doorgevoerd. Amateurvoetbalclubs vragen zich af of de voetbalbond KNVB nog iets kan betekenen en wachten de ontwikkelingen gespannen af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

QR-code op terras, mondkapje in de supermarkt: de nieuwe maatregelen op een rij

Drempel voor sportbeoefening

De KNVB riep gisteren kort na de persconferentie, samen met sportkoepel NOC*NSF, de Tweede Kamer op sporten bij amateurverenigingen zonder coronatoegangsbewijs voor iedereen mogelijk te maken. "Sport is juist onderdeel van de oplossing voor deze gezondheidscrisis", schrijven de bonden. "Wij vragen het kabinet daarom om in ieder geval de sportbeoefening zelf en de begeleiding van (jeugd)sport door vrijwilligers uit te zonderen van de verplichting van het coronatoegangsbewijs."

Ook de Nederlandse schaatsbond steunt het protest tegen de invoering van een coronatoegangsbewijs voor sportcomplexen. Volgens directeur Herman de Haan zijn de maatregelen voor schaatsers niet uit te voeren. "Deze maatregel is niet alleen praktisch onuitvoerbaar, ze werpt bovendien een drempel op voor sportbeoefening. Dat vinden wij onverstandig en onbegrijpelijk", is het oordeel van De Haan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

KNVB roept Tweede Kamer op maatregel terug te draaien

'Liever de deuren sluiten'

Vanaf zaterdag moet iedereen van 18 jaar en ouder die een sportcomplex betreedt over een coronatoegangsbewijs beschikken, zo wil het kabinet. Maar veel clubs willen uitstel of afstel. De eerste elftallen van voetbalclubs Harkemase Boys en vv Staphorst treffen elkaar zaterdag in Harkema. De voorzitters hopen dat de kabinetsplannen niet doorgaan.

Harkemase Boys

"We hadden verwacht dat de maatregelen wel wat aangescherpt zouden worden, maar dit niet", zegt Sippe Heeringa, voorzitter van amateurvoetbalclub Harkemase Boys. "Dat het zou gelden voor ons eerste elftal, waar zo'n duizend toeschouwers op afkomen, is begrijpelijk. Maar voor de hele club? Wij zijn als voetbalclub toch niet de partij die mensen moet dwingen zich te laten vaccineren?"

"Stel: 30 procent is niet gevaccineerd. Die mensen kunnen we toch niet weigeren? Dan sluiten we bij wijze van spreken nog liever de deuren. Bovendien: sporten is toch ook gezond en heeft een functie in bestrijding van ziektes?"

Praktisch gezien wordt het ook een hele onderneming, aldus Heeringa. "Hoe kun je meisjes van 17 of 18 jaar oud die bij ons werken nou mensen van 60 jaar die de discussie aangaan of 'wappiegedrag' vertonen, daarop laten aanspreken? We hopen sowieso dat mensen die niet gevaccineerd zijn hun verantwoordelijkheid nemen."

"We gaan donderdag met het bestuur om de tafel en gewoon onze stinkende best doen en controleren waar het kan. Maar eigenlijk is het niet te doen, want het is gewoon te kort dag."

Vv Staphorst

Ook de voorzitter van vv Staphorst, Benny Miggels, hoopt dat de oproep van de voetbalbond effect sorteert. "We wachten af waar de KNVB mee naar buiten komt", aldus Miggels. "Maar mocht de coronapas toch worden ingevoerd, dan geldt voor ons: regels zijn regels."

Miggels voorziet wel problemen met de handhaving. "Ons park heeft meerdere ingangen, al is dat niet de grootste 'bottleneck'. Want waar halen we ineens al die vrijwilligers vandaan? Het wordt dan echt alle hens aan dek. Het RIVM en Den Haag moeten ons daarin ook ondersteunen."

Bekijk ook - De Jonge tegen ongevaccineerden: 'Het is nooit te laat om opnieuw te kiezen'

Demissionair 'coronaminister' Hugo de Jonge heeft tijdens de laatste persconferentie ongevaccineerden in ons land direct aangesproken. Hij roept hen op om nog eens na te denken of ze niet toch gevaccineerd willen worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore