Basismaatregelen naleven

Als het aan het OMT ligt wordt de coronapas níet verplicht in zorg

03 november 2021 04:15 Aangepast: 03 november 2021 08:44
Personeel in de zorg, ter illustratie. Beeld © ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) voelt niets voor het verplichten van een coronapas in de zorg. Personeel en bezoekers van zorginstellingen hoeven van de experts geen coronapas te laten zien. Betere naleving van de basismaatregelen en het gebruik van mondkapjes zijn volgens het OMT belangrijker.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge kondigde gisteren aan dat er wetswijzigingen in voorbereiding zijn om zorginstellingen de bevoegdheid te geven om onder voorwaarden aan personeel en bezoekers te vragen om een coronapas. Dat zou alleen nodig zijn als er later extra maatregelen nodig blijken om het coronavirus te bestrijden.

Meerwaarde 'klein'

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft in een advies aan de regering laten weten dat het niet duidelijk is of een coronapas meerwaarde heeft voor de gezondheid van kwetsbare patiënten.

"Besmetting van zorgmedewerker naar patiënt kan worden voorkomen door het dragen van een mondneusmasker en/of het houden van 1,5 meter afstand", schrijft het OMT. Bij goede naleving van de basismaatregelen en andere preventieve maatregelen lijkt de meerwaarde van de coronapas bij het voorkomen van infecties volgens de experts 'klein'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

QR-code op terras, mondkapje in de supermarkt: de nieuwe maatregelen op een rij

Voor de gezondheid van kwetsbare patiënten is naast het voorkómen van infecties ook de continuïteit van zorg van groot belang, stelt het OMT.

Het verplichten van de coronapas en het dagelijks testen zou bij ongevaccineerde medewerkers tot demotivatie en mogelijk zelfs vertrek uit de zorg kunnen leiden, terwijl er al personeelskrapte is.

Goedkeuring Tweede Kamer

Op 12 november wil het kabinet besluiten hoe het verder gaat. De wetswijziging die wordt voorbereid, moet eerst ook nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. De Kamer was tot dusver niet enthousiast over het idee om het coronatoegangsbewijs op de werkvloer in te voeren.

Bekijk ook: De Jonge zegt tegen ongevaccineerden dat het 'niet te laat' is

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft tijdens de persconferentie gisteravond de ongevaccineerden in ons land direct aangesproken. Hij roept ze op om daar nog eens over na te denken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore