Ga naar de inhoud
Boosterprik straks voor iedereen

QR-code op terras, mondkapje in de supermarkt: de nieuwe maatregelen op een rij

Ook op terrassen moet je vanaf zaterdag een coronabewijs laten zien. Beeld © ANP

Mondkapjes en thuiswerken zijn (deels) terug van weggeweest. Het kabinet wil dat we vanaf nu weer vaker thuiswerken, en vanaf zaterdag moeten we in de supermarkt weer een mondkapje op. Ook wordt het coronabewijs breder ingezet: voortaan moet je ook op het terras een QR-code laten scannen. We zetten alle nieuwe maatregelen op een rij.

Vaker thuiswerken

Per direct is het geldende thuiswerkadvies ('Thuiswerken als het kan, op het werk wanneer het nodig is') aangescherpt. Het volgende geldt: werk minstens de helft van de tijd thuis.

Ook doet het kabinet een oproep aan mensen die de weg op gaan. Mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits, zei demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie van 2 november:

Rutte over aangescherpte maatregelen: 'Bescherm jezelf en anderen'

01:08
"Bescherm jezelf en anderen."

  Coronatoegangsbewijs vaker ingezet

  We moeten straks op meer plekken het coronatoegangsbewijs laten zien. In de horeca moest je binnen al een QR-code laten scannen, maar vanaf zaterdag moet je ook op het terras een coronabewijs tonen. De coronapas wordt verplicht op de volgende plekken:

  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
  • Casino’s.
  • Theaters, concertzalen en bioscopen.
  • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
  • Geplaceerde en ongeplaceerde evenementen, zoals festivals, feesten en optredens.
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
  • Publiek bij sportwedstrijden die binnen worden gehouden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd. Publiek bij buitensport hoeft geen QR-code te laten zien, maar nog wel bij het betreden van de sportkantine of wc's.
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt alleen voor sporters en publiek in alle binnensportlocaties, inclusief sportkantines. Niet voor buitensportlocaties.
  • Georganiseerde kunst- en cultuurbeoefening vanaf 18 jaar, zoals muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.

  Ook wil het kabinet kijken of het de coronapas 'specifiek kan gebruiken in dorpen en steden' waar een kleiner deel van de mensen is geprikt, en waar het aantal ziekenhuisopnames hoog is. Dit soort maatregelen 'gaan niet meteen in', maar worden dus wel voorbereid.

  Boosterprik

  Vanaf december krijgen alle 80-plussers een uitnodiging voor een derde prik. Ook mensen van 18 en ouder die in een zorginstelling wonen, kunnen dan een boostervaccinatie krijgen. Vanaf januari zijn 60-plussers aan de beurt voor een boosterprik.

  Nieuwe
  Lees ook:
  Nieuwe maatregelen 'worsteling', zegt Rutte: 'We moeten dit samen blijven doen'

  Nadat 80-plussers en mensen tussen de 60 en de 80 jaar een boosterprik hebben gehad, kunnen ook 60-minners een derde vaccinatie krijgen. Zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten krijgen al 'zo snel mogelijk' een prik aangeboden.

  Voor wie het coronavaccin tot nu toe weigert, had demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) tijdens de persconferentie nog een boodschap: het is nooit te laat om opnieuw te kiezen:

  De Jonge tegen ongevaccineerden: 'Het is nooit te laat om opnieuw te kiezen'

  00:44
  Dit zegt De Jonge tegen ongevaccineerden.

  Basisregels

  Het kabinet vraagt opnieuw aandacht voor de basisregels. "Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn."

  Onder de basisregels wordt verstaan:

  • Testen bij klachten.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

  Mondkapje weer verplicht in supermarkt

  Vanaf 6 november geldt in verschillende publieke binnenruimtes weer een mondkapjesplicht. Op plekken waar niet gewerkt wordt met het coronatoegangsbewijs, moeten mensen een mondkapje dragen. Het gaat om deze plekken:

  • Supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken. 
  • In het openbaar vervoer gold al een mondkapjesplicht als je in de bus, tram, trein of metro zat, maar dit wordt verder uitgebreid. Ook in het stationsgebouw, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes moeten reizigers voortaan een mondkapje op.
  • Op luchthavens en in vliegtuigen.
  • Op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten moet je voortaan een mondkapje op. Als je zit, mag het mondkapje af.
  • Bij de kapper, schoonheidsspecialist, massagesalon en andere contactberoepen geldt een mondkapjesplicht 'waar nodig'. Bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, geldt dit zowel voor de klant als voor de dienstverlener. 

  QR-code op de werkvloer?

  Het kabinet kijkt naar andere mogelijkheden voor het geval de besmettingen en ziekenhuisopnames blijven stijgen. Zo wil het kabinet dat, behalve bezoekers van de horeca, ook het personeel voortaan een coronabewijs moet laten zien. Mogelijk wordt dit uitgebreid naar andere sectoren, zoals in de zorg.

  De kans is 'reëel' dat het kabinet medio november nieuwe coronamaatregelen zal aankondigen 'als de trend niet keert', zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. Hij hoopt te zien dat mensen zich snel voorzichtiger gaan gedragen, maar anders liggen verdergaande coronaregels voor de hand. Op 12 november neemt het kabinet hierover een besluit.

  Alle maatregelen zijn na te lezen op de site van de Rijksoverheid.

  Coronabewijs
  Lees ook:
  Coronabewijs voor personeel: werkgevers zijn vóór, vakbonden tegen