Politie belaagd

Cel- en taakstraffen voor relschoppers NEC-Vitesse: 'Ik wist niet wat me bezielde'

02 november 2021 11:28 Aangepast: 02 november 2021 13:05
Aanhangers van NEC belagen op 17 oktober een politieauto na het duel met Vitesse. Beeld © ANP / Paul Rapp

Een voor een komen ze voor de politierechter, zeven supporters die zijn aangehouden bij de rellen na de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse. En een voor betuigen ze ook spijt over wat er is gebeurd. "Mijn excuses aan alle politiemensen", klonk het. En: "Ik wist niet wat me bezielde."

De zeven supporters moeten zich vandaag voor de rechter in Zutphen verantwoorden. Voor en tijdens het duel was het al onrustig onder de aanhangers van beide clubs. 

De 47-jarige Peter G. verliet de tribune tijdens de rust omdat zijn jonge zoontje weg wilde. De sfeer was grimmig en bij het uitvak ging 'de knop om', zoals G het zelf zei. Hij mishandelde een steward en gooide met dranghekken richting Vitesse-supporters. 

Huilend in de rechtbank

G. heeft een zware hernia en wordt over een paar dagen geopereerd. Hij zat huilend in de rechtbank. Hij heeft veel spijt en begrijpt zelf ook niet goed waarom hij dit heeft gedaan, vertelde G. Hij is de enige van de zeven die sinds zijn aanhouding op 17 oktober nog vastzit. Terug naar de gevangenis hoeft hij niet. De rechter legde hem 30 dagen cel op waarvan de helft voorwaardelijk. Er was 1 maand cel geïst.

Na de wedstrijd belaagden vele tientallen relschoppers de politie met stenen en stokken. Agenten en politiepaarden raakten gewond en een politiebus werd gesloopt. Verdachte Robert C. (46) uit Wijchen gooide takken richting de politie. Hij was emotioneel door het verlies van zijn club. "Mijn excuses aan alle politiemensen", zei hij.

Stadionverbod, voorwaardelijke celstraf en taakstraf

C. kreeg een stadionverbod opgelegd voor onbepaalde tijd. Terecht, zo vond hij zelf. Tegen hem was een halfjaar cel geëist. Begrijpelijk dat de samenleving supportersgeweld genoeg vindt, zo reageerde de rechter, maar de eis was te zwaar voor 'alleen het gooien van stokken'. C. kreeg 2 maanden cel voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur opgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NEC stuurt jeugdspeler weg na rellen na derby tegen Vitesse

Half jaar cel

De 20-jarige Luuk van B. wordt vervolgd voor openlijk geweld tegen politiemensen- en voertuigen door het gooien van stenen en takken. Hij hield een brandblussen in zijn hand die hij door de voorruit van een politiebus gooide en smeet een boomtak naar de ME. Hij was 'behoorlijk actief', zei de politierechter. "Als een hardcore hooligan, terwijl u geen stradblad heeft."

Van B. gaf aan dat hij enorme spijt had. "Ik had dit nooit mogen doen." Op de vraag wat hij ervan vindt dat hij nu voor de rechter moet komen, zei Van B.: "Op z'n Nederlands gezegd zwaar kut." Met een gevangenisstraf zou zijn toekomst worden kapotgemaakt, gaf hij aan.

Zes maanden cel

Toch kan de politierechter niet anders dan hem wel een celstraf opleggen. Van B. was een van de hoofdrolspelers, aldus de politierechter. "Je kunt gewoon niet meer naar het voetbal, door figuren zoals u en figuren waarmee u zich omringt. Ik zie wel dat u spijt hebt, maar dat betekent niet dat we vandaag niet gaan afrekenen." Van B. is veroordeeld tot zes maanden onvoorwaardelijke celstraf. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore