Nepkaartjes

Ook oplichters zien Pokémontrend: 'Honderden euro’s kwijt'

02 november 2021 08:33 Aangepast: 02 november 2021 08:35
Kelly werd voor 150 euro opgelicht. Beeld © Kelly Wilken

Pokémonkaarten zijn ontzettend populair. Dat mensen veel geld over hebben voor een zeldzame Pokémonkaart, weten ook oplichters. Steeds vaker krijgen verzamelaars nepkaarten opgestuurd, of de kaarten komen na een online betaling nooit aan. "Het verziekt de hobby."

Verzamelaar Kelly Wilken uit Rhoden is er behoorlijk klaar mee. Onlangs werd ze voor 150 euro opgelicht met een neppe kaart. "Het ging om een Charizard-kaart uit de base collectie van 25 jaar geleden", zegt ze. "Dat is een hele zeldzame kaart, waar ik al jaren naar op zoek was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pokémonkaarten zijn goud waard: 'Extra beveiliging nodig'

Op Marktplaats vond ze een advertentie met precies de kaart die ze zocht. Hij kostte 800 euro. Een prijs waar Wilken niet per se van opkeek, omdat de kaart zo gewild is. "Ik vond hem alleen voor mezelf te duur, dus vroeg ik of er wat van de prijs af kon." Na wat heen en weer gechat met de verkoper, mocht ze de kaart voor 150 euro kopen. "Het was wel raar dat het zoveel goedkoper was, maar ik dacht vooral: als hij echt is, dan heb ik een kaart in handen die honderden euro's waard is."

Nepkaart

Bovendien had de verkoopster nog contactgegevens van haar vriend opgestuurd naar Wilken om haar het idee te geven dat ze betrouwbaar was. Dat dat niet zo was, bleek al snel nadat de kaart met de post was binnengekomen. "Hij zag er echt goed uit, maar ik vertrouwde het toch niet helemaal, dus ik heb een vriendin mee laten kijken. We zagen dat de kleuren van de kaart niet helemaal klopten en kwamen tot de conclusie dat het een nepkaart was."

De neppe Charizard-kaart waarmee Wilken werd opgelicht. De neppe Charizard-kaart waarmee Wilken werd opgelicht.

Ze probeerde de verkoper nog te contacteren, maar die had inmiddels de advertentie verwijderd en bleek verder onvindbaar. Haar geld heeft ze nooit teruggekregen. "De hobby is echt minder leuk geworden door alle oplichting en het wordt ook steeds erger."

Dat beaamt verzamelaar en verkoper Dirk Klaver. Hij heeft een winkel waar hij kaarten verkoopt in Amsterdam. "Er komen regelmatig kinderen hun nieuwe aanwinsten showen, die dan nep blijken te zijn", zegt hij. 

Oplichter in de winkel

Onlangs stapte er nog iemand de winkel van Klaver winkel binnen met een map vol kaarten. "Die wilde makkelijk geld verdienen en zei dat ik de hele map voor 500 euro kon overkopen. De map zou dan veel meer waard zijn dan dat", vertelt Klaver. "Ik zei laat maar zien en zag meteen dat de kaarten nep waren. Toen ik dat zei werd hij boos en zei de man dat ik een goede deal was misgelopen, waarop hij vertrok."

Zo herken je neppe Pokémonkaarten:

Twijfel je of een Pokémonkaart die je wilt kopen echt is? Dan kun je het best een kenner mee laten kijken, maar niet iedereen heeft zo'n kenner onder de sneltoets en dus geeft Klaver een aantal tips:

  • Kijk goed naar de kleur van de kaart en vergelijk dat met andere kaarten.
  • Hetzelfde geldt voor het lettertype en de structuur van de kaart. Voel er even aan.
  • Tot slot de achterkant van de kaart; bij neppe kaarten is de afbeelding op de achterkant vaak minder scherp.

Dat oplichting met pokémonkaarten zelfs de beste overkomt, bleek vorig jaar nog. Toen werd een bekende verzamelaar en YouTuber opgelicht met een box kaarten waar hij omgerekend ruim 320.000 euro voor had betaald.

In een livestream op YouTube was te zien hoe hij de box opende:

De Pokémonoplichting gebeurt niet altijd met nepkaartjes. Soms komen die er niet eens aan te pas, weten Kim en Sjannie. Beiden kochten ze kaartjes voor hun kinderen, die nooit aan kwamen. 

Bij Sjannie, moeder van Revi Opheij, gebeurde het afgelopen weekend. Op Marktplaats zag ze een advertentie van een hele map kaarten voor 100 euro. "In de map zouden zowel speciale als minder speciale kaarten zitten, dus 100 euro was een goede deal." Zodra ze het geld had overgemaakt, leek de verkoper van de aardbodem verdwenen en was de advertentie verwijderd. "Mijn zoontje was natuurlijk boos en verdrietig."

Sjannie met haar zoon Revi Opheij. Sjannie met haar zoon Revi Opheij.

Kim gebeurde vrijwel exact hetzelfde. Zij zocht kaarten voor haar twee zoons voor de feestdagen. "Ze sparen allebei heel fanatiek en ik wilde kaarten van een speciale serie voor ze kopen als cadeau." Die kaarten waren bijna nergens meer te krijgen en dus week ze uit naar Facebook en Marktplaats.

'Alles leek te kloppen'

Ze vond precies de kaarten die ze zocht, met een foto erbij. "Alles leek netjes." Het enige nadeel was dat de verkoper nogal ver weg woonde en Kim haast had. "Ik wilde snel handelen, dus verzenden via post leek me prima." Ze overlegde met de verkoper en sprak af dat hij de kaarten verzekerd zou versturen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man VS koopt Pokémonkaart van 57.789 dollar met coronanoodsteun

Op het moment dat de betaling was gedaan, voelde ze dat het mis was. Vanaf dat moment reageerde de verkoper niet meer en de kaartjes kwamen nooit bij Kim aan. Ze deed aangifte van de oplichting en vroeg in een Facebookgroep of andere bekend waren met de verkoper. Al snel stroomden de reacties binnen. "Ik heb van zoveel mensen verhalen gehoord. Als ik alleen al dat bij elkaar optel heeft die man in één dag minstens 1000 euro verdiend. Ik was er echt ziek van."

De politie herkent de Pokémonoplichting, maar kan niet zeggen hoe vaak het precies voorkomt. Er zou in de afgelopen jaren een paar honderd keer aangifte zijn gedaan van Pokémon-gerelateerde zaken, maar dat kan dan zowel gaan om oplichting als om diefstal. Wie ermee te maken krijgt, wordt door de politie aangeraden om aangifte te doen.

Bekijk ook: Pokémonkaarten zijn het nieuwe goud: 'Deze is een paar ton waard'

De populariteit van Pokémonkaarten zorgt voor de nodige veiligheidsrisico's bij verkopers. Yves verkoopt de kaarten in zijn speelgoedwinkel in het Belgische Hoogstraten en neemt nieuwe maatregelen. "Binnenkort komen ze laserstralen installeren".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore