Ga naar de inhoud
Negen verdachte

Verdachte (20) bekent aanslag drie Poolse supermarkten: 'In opdracht'

De supermarkt in Beverwijk vlak na de explosie in december vorig jaar. Beeld © ANP

Een 20-jarige verdachte heeft bekend explosieven te hebben geplaatst bij Poolse supermarkten in Aalsmeer, Beverwijk en Tilburg. De man zegt dat hij het deed om geld te verdienen. Wie zijn opdrachtgever is, wil hij niet zeggen.

De advocaat van de verdachte bevestigt de bekentenis na eerdere berichtgeving van NH Nieuws. De explosies veroorzaakten grote schade bij de drie supermarkten die doelwit waren in december en januari.

Opdrachtgever onbekend

De 20-jarige Hyron A. zegt de explosieven in opdracht te hebben geplaatst. Wie de opdrachtgever is, wil hij niet zeggen. "Er werd contact met mij gelegd. Ik wilde geld verdienen, maar dat heb ik nooit gehad", verklaarde A. volgens NH Nieuws bij de politie.

De bekentenis deed de verdachte vandaag bij een tussentijdse zitting in de rechtbank, aldus advocaat Veerle Hammerstein. A. was al verdachte van het plaatsen van de explosieven in Beverwijk en Tilburg, waar in januari een aanslag was. Hij wordt er nu dus ook van verdacht datzelfde afgelopen december bij de getroffen supermarkt in Aalsmeer te hebben gedaan.

Supermarkt Tilburg

Poolse supermarkten waren het afgelopen jaar vaker doelwit van aanslagen waarbij geïmproviseerde explosieven werden gebruikt. De supermarkt in Tilburg werd bij de aanslag volledig verwoest. Er brak brand uit en in een straal van 100 meter sneuvelden de ramen. Bekijk hier de beelden:

Tilburg opgeschrikt door explosie in Poolse supermarkt

00:58
De Poolse supermarkt in Tilburg werd volledig verwoest. De ramen van de naastgelegen flat op de begane grond zijn geklapt door de explosie.

Negen verdachten

Het OM in Noord-Holland heeft, inclusief A., negen verdachten in beeld voor de aanslagen op de Poolse supermarkten en de pogingen daartoe die er zijn geweest. Het negental wordt in twee verschillende onderzoeken vervolgd. Het motief voor de aanslagen is nog steeds onbekend.

Serie
Lees ook:
Serie explosies bij Poolse supermarkten: negen verdachten in beeld

Volgens zijn advocaat wordt de zaak van A. waarschijnlijk afgesplitst van die van de andere verdachten. Een psychologisch onderzoek moet uitwijzen of hij als minderjarige berecht moet worden. De twintigjarige zou op die manier mogelijk gemakkelijker zijn verhaal kunnen doen, zegt Hammerstein. "Als dat besloten wordt, dan komt het voor de kinderrechter." A. zit in afwachting daarvan in jeugddetentie.

Man
Lees ook:
Man (19) aangehouden voor aanslag Poolse supermarkt Beverwijk