Gesprekken wereldleiders

Rutte ambitieus bij klimaattop in Glasgow: 'Plannen omzetten in realiteit'

01 november 2021 14:39 Aangepast: 01 november 2021 15:52
Mark Rutte bij zijn aankomst op de klimaattop. Beeld © ANP

Demissionair premier Mark Rutte is vandaag aangekomen bij de klimaattop in Glasgow. Zijn belangrijkste boodschap: tot actie overgaan om de doelen, die al jaren eerder gesteld zijn, te halen.

Voor Rutte is de klimaattop in Glasgow een succes als we over een paar jaar zeggen: 'Dit was de top waar de actie begon'. Met die boodschap kwam hij vanmorgen aan op de zogeheten COP26. Rutte: "Ik hoop en verwacht dat we afspraken kunnen maken om de plannen om te zetten in realiteit."

Gematigd optimistisch

Rutte toonde zich 'gematigd optimistisch' over de kans van slagen. "Ik denk dat we een eind kunnen komen", zei hij voordat hij aan zijn officiële programma begon.

Tijdens de conferentie heeft Rutte verschillende gesprekken met andere leiders. Onder wie met de Australische premier Scott Morrison, die vorige week na grote druk aankondigde dat zijn regering in 2050 klimaatneutraal wil worden. Dat betekent dat het land vanaf dan niet meer mag bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, die bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De Europese Unie heeft hetzelfde doel voor 2050.

Doel 2030

Het tussentijdse doel, voor 2030, is voor Nederland nog niet in zicht. In de klimaatwet staat het streven om de uitstoot tegen die tijd met 49 procent te hebben verlaagd ten opzichte van 1990.

Het EU-doel ligt nog iets hoger, op 55 procent. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn de huidige plannen echter nog maar goed voor 38 tot 48 procent reductie.

7 miljard voor klimaatbeleid

Rutte wees er vandaag op dat het kabinet in de begroting voor volgend jaar zo'n 7 miljard euro extra uittrekt voor klimaatbeleid. "En ik verwacht dat we in de formatie heel grote besluiten gaan nemen om de doelstellingen voor 2030 en 2050 te halen. Dat staat niet ter discussie." Het klimaatbeleid kost veel geld, maar 'dat geld is er ook', aldus de premier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een nieuwe top over het klimaat, maar wat weet jij er eigenlijk van?

Naast het verminderen van de uitstoot wil Rutte het belang van klimaatadaptatie benadrukken. Met die term wordt bedoeld dat mensen zich aanpassen aan een warmer klimaat en bijvoorbeeld de hogere zeespiegel die het gevolg is van de opwarming. "Wij zijn daar als Nederland heel goed in."

China ontbreekt

Het was volgens Rutte nog mooier geweest als ook leiders als de Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin in Glasgow aanwezig waren. Die landen doen wel mee aan de top, nuanceerde Rutte, maar dus niet op het hoogste politieke niveau. "Het belangrijkste is dat ze bezig zijn de problemen aan te pakken", besloot hij.

Over een ander belangrijk onderwerp op de top, het afbouwen van subsidies op fossiele brandstoffen, zei Rutte: "Je wilt de komende jaren proberen helemaal de transitie te maken van fossiele brandstoffen naar duurzaamheid." Over concrete Nederlandse maatregelen op dit punt wilde hij echter niet vooruitlopen op de kabinetsformatie.

Nederland smerigste jongetje van de klimaatklas: 'Maar inhaalslag wordt gemaakt'

Alle landen moeten maatregelen nemen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Nederland staat er niet best voor. Verslaggever Bart Reijnen legt uit hoe dit zit.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese president niet aanwezig op klimaattop, komt wel met verklaring

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore