Ga naar de inhoud
Vallende bladeren

Ook aan het genieten van de herfstgeur? Hier komt het vandaan

Archieffoto. Beeld © iStock Images

Prachtige kleuren, heerlijke gerechten, en een geur die het jaargetijde meteen verraadt: het is herfst, in optima forma. Over die geur moeten we het even hebben, want wat is dat nou precies wat je ruikt?

Wie graag door de bossen loopt zal waarschijnlijk wel weten waar we het over hebben. De natuur is in de herfst een andere fase ingegaan en dat merk je dus niet alleen aan de kleuren en de vallende takken en bladeren.

'Afbraakproces van blad'

We vragen het bioloog Arnold van Vliet van de universiteit Wageningen, zelf uiteraard graag in de natuur aanwezig, helemaal in de herfst. "Het is geweldig nu, je zintuigen worden op allerlei manieren geprikkeld", zegt hij.

Hier
Lees ook:
Hier komt die typerende geur van regen vandaan

Geurexpert is Van Vliet niet, maar het proces wat gaande is, is duidelijk. "Het is een soort afbraakproces wat je ruikt. Al dat blad wat van de bomen valt, schimmels die je ruikt, en er komen gassen vrij bij het afbreken van al dat materiaal. Het vercomposteert."

Karakteristieke geur

Maar dat is niet alles. De herfst zorgt niet alleen voor afbraak, ook voor heel eigen leven. Paddenstoelen bijvoorbeeld. "Die geven ook een heel eigen geur", zegt Van Vliet.

3
Lees ook:
3 simpele manieren om je huis naar herfst te laten ruiken

Een karakteristieke geur, noemt Van Vliet het. "Het is vochtig, maar het hoeft helemaal niet te stinken. Niet te verwarren met bijvoorbeeld rottende aardappels, dat kan zeker wel stinken."

'Werkt ontspannend'

De zintuigen worden flink geprikkeld nu dus, zegt Van Vliet. "Dat gebeurt in andere jaargetijden ook, maar het is nu intenser." Dat komt ook omdat die geur niet het enige is wat de natuur op dit moment te bieden heeft. "Qua kleur is het nu natuurlijk ook prachtig."

En die geuren en kleuren zorgen in onze hersenen voor een goed gevoel, weet Van Vliet. "Onderzoeken geven ook aan dat je prettiger gaat voelen als je de natuur in gaat en ook echt op de natuur gaat letten. Het werkt ontspannend."

Bekijk ook: Dit is waarom het aan de kust zo veel regent in de herfst

02:01
Het regent flink in de herfst, maar niet alle plekken krijgen daar evenveel van mee.