Coronademonstratie

Agent schopt arrestant coronaprotest, politie Den Haag doet onderzoek

01 november 2021 12:36 Aangepast: 02 november 2021 15:30
De agent (rechts) haalt uit naar de arrestant op de grond.

Bij de aanhouding van een man aan het Joubertplantsoen in Den Haag is de arrestant gistermiddag geschopt door een politieagent. Een omstander filmde het voorval dat gebeurde rond een coronademonstratie. "Op basis van deze beelden wordt een onderzoek ingesteld naar de aanhouding en wat daaraan is voorafgegaan", meldt de politie.

De man lag op de grond toen de agent met zijn voet uithaalde, onder toeziend oog van een andere agent. Daarna lijken beide agenten ook hun wapenstok te gebruiken tegen de arrestant. Hij zou deel uitmaken van de zogeheten '4 juli beweging', een protestgroep die gistermiddag in Den Haag tegen de coronamaatregelen demonstreerde. Daarbij werden flyers in verschillende talen verspreid.

Bekijk hier beelden van het incident:

De 4 juli beweging schrijft op de eigen Facebookpagina 'een strafzaak' te beginnen tegen de politie. "Hoe kan het dat iemand nog zo'n mishandeling te verduren krijgt, wanneer die geboeid op straat ligt?"

De agent in kwestie werkt door, maar voorlopig niet op straat, zegt een woordvoerster. "Het geweld dat de politie mag gebruiken is aan strenge voorwaarden gebonden en wordt achteraf altijd getoetst. Dat is ook bij deze aanhouding het geval." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op politieoptreden Den Haag, maar 'beelden zijn momentopname'

Volgens de politie droeg een deel van de 50 aanwezige demonstranten knuppels en zwaar vuurwerk mee. Toen zij de politie in het oog kregen, gingen zij 'direct de confrontatie aan'.

Negen personen zijn aangehouden wegens openlijke geweldpleging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore