Ga naar de inhoud
Ziekenhuisgroep Twente

Prostaatoperatie met robot vermindert kans op incontinentie

Archieffoto Beeld © ANP

Veel mannen krijgen na een prostaatoperatie last van incontinentieklachten. Met een nieuwe techniek heeft ziekenhuisgroep Twente daar iets op gevonden. De onderzoeksresultaten zijn bemoedigend.

Uroloog Saskia Stomps ontwikkelde met behulp van een robot een techniek waardoor de sluitspier van de plasbuis beter intact blijft, zegt het ziekenhuis.

Stukje plasbuis 'los gepeld'

"Onderzoeksresultaten laten zien dat 82 procent van de patiënten zes weken na de prostaatverwijdering geen incontinentieklachten ontwikkelde. Dat was voorheen 43 procent." En na een jaar is met deze techniek 2 procent van de geopereerden nog incontinent, terwijl dat eerder 12 procent was.

De plasbuis wordt bij de nieuwe methode niet meer boven de prostaat doorgesneden. Met behulp van de operatierobot wordt alleen een klein stukje plasbuis samen met wat omliggend weefsel uit de prostaat 'los gepeld'.

Doorbraak
Lees meer
Doorbraak prostaatkanker: 'Zonder deze behandeling was ik er niet meer geweest'

Met robot, zonder touwtjes

"Ik had een voorbeeld gezien bij een ziekenhuis in Duitsland. Daar deden ze dat tijdens een open operatie, met gebruik van heel veel touwtjes. Ik dacht: dat moeten wij ook doen. Maar dan eenvoudiger, met de robot en zonder al die touwtjes. Dat bleek enorm goed te werken voor onze patiënten", zegt Stomps.

Tot nu toe zijn bij ziekenhuisgroep Twente al vijfhonderd mensen met de nieuwe methode behandeld, zegt een woordvoerder.

Incontinent?
Lees meer
Incontinent? 'Ik bemoei me toch ook niet met jouw ondergoed?'