Ga naar de inhoud
Aangescherpte regels?

Kabinet praat vandaag verder over nieuwe coronamaatregelen

Hugo de Jonge en Mark Rutte Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Leden van het demissionaire kabinet praten vandaag weer verder over eventuele nieuwe coronamaatregelen. De grote vraag is hoe de verspreiding van het virus weer beperkt kan worden zonder dat aangescherpte regels het leven van mensen ingrijpend veranderen.

"De rek is eruit in de samenleving", benadrukt het kabinet immers steeds, maar inmiddels moeten verschillende ziekenhuizen planbare behandelingen uitstellen.

OMT-advies

Vrijdag werd het kabinet bijgepraat over het nieuwste advies van het Outbreak Management Team, dat donderdag bijeenkwam. In het Catshuis werden allerlei verschillende soorten coronaregels besproken.

Het verplichten van 1,5 meter afstand en het invoeren van de coronapas om toegang te krijgen tot de werkvloer, waar burgemeester Hubert Bruls zondag voor pleitte, liggen niet voor de hand.

Van
Lees meer
Van lokale mondkapjesplicht tot QR-code op het werk: hierover denkt het kabinet na

Mondkapjes

Voor deze maatregelen is een wetswijziging nodig, wat weken zou duren. Wel kan het houden van 1,5 meter afstand mogelijk een 'dringend advies' worden. Daarnaast moeten mensen straks misschien op meer plekken een coronabewijs laten zien.

Ook wordt er gedacht om het advies om zoveel mogelijk thuis te werken weer van stal te halen en worden Nederlanders mogelijk gevraagd om op meer plekken een mondkapje te dragen. Overigens wil het kabinet ook polsen welke regels mogelijk op steun kunnen rekenen in de Tweede Kamer.

Persconferentie

Maatregelen die alleen ongevaccineerden raken, zijn voor het kabinet niet langer uitgesloten, maar stuiten vermoedelijk op weerstand in het parlement.

Morgen is er over de nieuwe maatregelen weer een persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair 'coronaminister' Hugo de Jonge.

Bekijk ook - De Jonge: coronacijfers lopen te snel en te vroeg op

Minister De Jonge: coronacijfers lopen te snel en te vroeg op

00:57
Het aantal ziekenhuisopnames stijgt harder en eerder dan verwacht. Daarmee komt volgens De Jonge 'het volgende risiconiveau in beeld en dat betekent ook dat het kabinet zich zal moeten beraden op aanvullende maatregelen.'