Stijgende coronacijfers

Ic-artsen willen boosterprik voor mannen (40+) met overgewicht

31 oktober 2021 20:10
Verpleegkundigen op de intensive care van een ziekenhuis in Den Haag. Beeld © ANP

Acht intensive care-afdelingshoofden van academische ziekenhuizen (UMC's) pleiten voor meer coronamaatregelen om de coronacijfers terug te dringen. Ze adviseren onder meer een boosterprik voor veertigplussers. "Allereerst voor mannen met overgewicht."

Deze oproep doen de afdelingshoofden bij Nieuwsuur. "De vraag om ic-capaciteit zal de komende weken (te) groot worden", waarschuwen de intensivisten in een verklaring. 

"Wij vrezen dat we onze verantwoordelijkheid niet meer kunnen waarmaken en niet meer iedereen de juiste ic-zorg, zoals we dat gewend waren, kunnen geven", staat in de verklaring.

Coronacijfers: vandaag weer een stijging

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen nam vandaag opnieuw toe. Er liggen momenteel 1122 coronapatiënten in het ziekenhuis, gisteren waren het nog 1042 coronapatiënten. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op dit moment liggen 220 coronapatiënten op de intensive cares en op de verpleegafdelingen liggen nu in totaal 902 patiënten. 

In de afgelopen week registreerde het RIVM 49.614 positieve testen, dat zijn gemiddeld 7088 besmettingen per dag. Vandaag meldde het RIVM 8219 nieuwe besmettingen.

Peter van der Voort, intensivist bij het UMC Groningen zegt tegen RTL Nieuws dat we grote problemen tegemoet gaan als er niet snel wordt ingegrepen. "We hebben onze zorgen geuit, maar het is een verantwoordelijkheid voor ons allemaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van lokale mondkapjesplicht tot QR-code op het werk: hierover denkt het kabinet na

Van der Voort legt uit dat de intensivisten strengere maatregelen voorstellen om het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames terug te dringen. Allereerst door het verhogen van de vaccinatiegraad en het aanscherpen van de mondkapjesplicht. 

Boosterprik voor veertigplussers

Ook pleiten ze voor het uitbreiden van het coronatoegangsbewijs, door het door het bewijs bijvoorbeeld ook bij kerken in te zetten. Daarnaast adviseren ze dus een boosterprik voor veertigplussers. "Te beginnen bij mannen met overgewicht. Zij komen als eerste op de intensive care."

De intensivisten zien namelijk dat de immuniteit afneemt. "Er komen meer gevaccineerden op de ic. Daarom is een booster belangrijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als je corona krijgt nadat je gevaccineerd bent, geeft dat dan een boost?

Zelfdiscipline

In de verklaring roepen de afdelingshoofden iedereen op om te doen wat mogelijk is om het aantal besmettingen sterk te verminderen. "Zelfdiscipline is nu nodig, anders komen we met de zorg in grote problemen. Laten we allemaal verstandige Nederlanders zijn en begrijpen dat het nu een paar weken moet."

"Als afdelingshoofden van de universitaire intensive care-afdelingen voor volwassenen hebben we met alle zorgprofessionals samen al ruim anderhalf jaar het uiterste gedaan om iedereen die dat nodig had de juiste ic-zorg te geven", schrijven de afdelingshoofden in de verklaring. "We zoeken nu de media omdat het water aan de lippen staat."

Bekijk ook: Gevaccineerd en toch in het ziekenhuis, zo zit het

Je hoort het steeds vaker: gevaccineerde mensen die corona krijgen. Ook in de ziekenhuizen liggen gevaccineerde mensen. Heb je daar als gevaccineerde net zoveel kans op dan als ongevaccineerde? We leggen het uit in deze video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore