Ga naar de inhoud
Bijna 9000 aanvragen

Aantal asielzoekers ruim verdubbeld, vooral Syriërs en Afghanen

Net aangekomen asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum in Ter Apel Beeld © ANP

Het aantal asielzoekers die het afgelopen kwartaal naar Nederland zijn gekomen, ligt een stuk hoger dan het kwartaal ervoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Bijna 9000 mensen vroegen asiel aan, vooral Syriërs en Afghanen.

In het derde kwartaal van dit jaar, van juli tot met september, werden 8845 asielverzoeken gedaan. Dat waren er een kwartaal eerder nog 3355, een toename van ruim 2,5 keer. Het is de grootste toename sinds eind 2015.

Ook het aantal nareizigers is licht gestegen, van 2580 naar 2770. Dat zijn gezinsleden van mensen die al eerder een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Kwart uit Syrië

De grootste groep asielzoekers komt al jaren uit Syrië. Het afgelopen kwartaal kwam ruim een kwart van de asielzoekers uit dat land. Na Syriërs vormden Afghanen en Turken de grootste groepen. Het aantal asielverzoeken van Afghanen steeg het sterkst. Zij deden 1565 aanvragen, meer dan zeven keer zoveel als in het vorige kwartaal.

Vooral de afgelopen weken zijn veel asielzoekers naar Nederland gekomen. Opvangcentra raken daardoor overvol. Vooral in het centrale aanmeldpunt in Ter Apel ging het mis. Daar moesten mensen soms slapen op veldbedden of zelfs op een stoel.

Op allerlei plekken zijn daarom tijdelijk extra opvangplekken gemaakt, in onder meer hotelkamers en leegstaande vaccinatielocaties. In Zaandam en Haarlem worden vanaf vandaag maand ruim 400 asielzoekers opgevangen op boten, waaronder een voormalige hotelboot.

Bekijk ook: Peer moet wijken voor noodopvang: 'Wat hen overkomt, is veel erger'

02:07
In Gorinchem wordt een oud belastingkantoor weer gebruikt als azc. Peer, die daar nu antikraak woont, moet er daarom uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore