Koufront

Volop herfst, maar vannacht is poollicht wellicht goed te zien

30 oktober 2021 14:28 Aangepast: 30 oktober 2021 20:26

Na een paar mooie dagen heeft de herfst nu echt zijn intrede gedaan. Het is vandaag al behoorlijk nat, en morgen wordt het alleen maar erger. En ook de temperatuur maakt de komende week een flinke duik.

Het is een komen en gaan van storingen deze week, en het weer van vandaag is daar al een goed voorbeeld van, zegt Brian Verhoeven van Buienradar. Vanaf vanochtend trekt er al een regengebied over het land. Daar lijkt later in de middag een eind aan te komen, ook al zijn er vanuit het westen nog wel wat buien te verwachten. Koud is het niet, de temperatuur schommelt zo rond de 14 graden.

Koufront

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen, en ook morgen begint niet onaardig. Maar in de loop van de dag trekt er een koufront over, waarbij het kort ook even flink kan plenzen. Daarbij moet overal, dus ook landinwaarts, rekening gehouden worden met flinke windstoten van 70 à 80 kilometer per uur. In het zuidoosten is het daarbij met 17 graden nog behoorlijk aangenaam, maar in de rest van het land is het slechts 12 graden.

En dat is de opmaat voor een behoorlijk frisse, buiige week, waarin vooral in de kustgebieden soms vrij veel regen kan vallen. De temperatuur zakt vanaf dinsdag naar gemiddeld 10 tot 11 graden.

Bekijk ook: Dit is waarom het aan de kust zoveel regent in de herfst

Het is weer herfst en dan denken we al snel aan veel regen. Dat is ook waar, maar het regent niet in het hele land evenveel. Zo valt er in kustgebieden meer regen dan in de rest van het land. Hoe dat kan, dat leggen we je uit in deze video.

Poollicht bekijken

Zoals gezegd trekt de regen vanavond (tijdelijk) het land uit, en dat biedt misschien extra mogelijkheden om een bijzonder natuurverschijnsel te aanschouwen: het poollicht. "Als gevolg van een actieve zonnevlam wordt een geomagnetische storm verwacht", zegt Verhoeven.

"Als het goed valt, is aan het eind van de avond of begin van de nacht boven de noordelijke horizon het poollicht mogelijk goed te zien." Maar dat hangt wel van een aantal voorwaarden af. Zo moet er geen lage bewolking zijn, en moet er weinig zogenoemde lichtvervuiling zijn.

Nacht van de Nacht

Een extra voordeel is wel dat komende nacht ook de 'Nacht van de Nacht' plaatsvindt. Tijdens dit jaarlijkse evenement doen honderden bedrijven en gemeenten de lichten uit van gebouwen en reclameborden. De Nacht van de Nacht wordt georganiseerd door natuur- en milieuorganisaties om aandacht te vragen voor lichtvervuiling. 

O, en als je dan toch buiten bent: om 03.00 uur krijg je een uur 'cadeau' omdat de wintertijd ingaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Een uurtje extra slapen: de wintertijd is ingegaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore