Beladen wedstrijd

Hoe het opeens gewelddadig werd bij MVV-Roda: 'Ik dacht: hoe gaat dit ophouden?'

30 oktober 2021 14:45 Aangepast: 30 oktober 2021 15:27
Beeld © ANP

Vlak voor het misging bij de wedstrijd MVV-Roda JC in Maastricht, had L1-verslaggever Sem Caelen de supporters nog een compliment gemaakt. Er hingen geen spandoeken met beledigende teksten en er was geen indicatie dat het uit de hand zou lopen. "Vijf minuten later ging het ineens snel."

De wedstrijd tussen MVV en Roda JC is altijd beladen. Gisteravond liep het uit op rellen, waarbij zes agenten en twee stewards gewond raakten.

Vlak voor rust zag de scheidsrechter zich genoodzaakt de wedstrijd stil te leggen vanwege het geweld op de tribunes. Daarbij kwamen stewards in de verdrukking en werd met vuurwerk gegooid. Om de rust te laten weerkeren grepen politie en ME in. Uiteindelijk besloot burgemeester Annemarie Penn de wedstrijd helemaal te laten staken. Na afloop voerde de ME nog charges uit buiten het stadion.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zes agenten en twee stewards gewond bij rellen MVV-Roda JC

Sem Caelen deed live verslag op de regionale zender L1. Hij zag hoe het in het stadion mis ging. "Voor het uitvak staat een hek. Het is traditie om daar in te hangen en de andere zijde te provoceren", legt hij uit.

Publiek in de gracht

In de gracht tussen de tribune en het veld werd het steeds drukker, terwijl mensen daar eigenlijk niet mogen komen.

Over en weer werd met spullen gegooid. "Met vuurwerk, met wc-rollen en zelfs een deur. De fakkels waren nog het gevaarlijkst, die kwamen ook terecht bij mensen die er niks mee te maken hadden."

Opgeroepen om weg te gaan

De mensen die in de gracht stonden, kregen meerdere keren de oproep om daar weg te gaan. "Het was duidelijk voor ze dat ze daar weg moesten."

Een collega van Caelen filmde vanaf de tribune hoe er werd ingegrepen:

Volgens Caelen was het allemaal treurig om te zien. Het ingrijpen van de ME was de enige manier om de rust terug te brengen. "Ik zat een kwartier te kijken en dacht: hoe gaat dit ophouden?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ME moet het veld op bij MVV - Roda JC, duel definitief gestaakt

Dat het bij de beladen wedstrijd uit de hand liep, is 'niet helemaal een verrassing', maar dit is wel een dieptepunt, zegt Caelen. "Dit is tot op zekere hoogte te voorspellen, maar het is natuurlijk niet normaal."

Zelf zat hij op de perstribune, ongeveer aan de andere kant van het stadion. Onveilig heeft hij zich daar niet gevoeld.

'Gek aan het worden'

Trainer Jurgen Streppel van Roda JC vond het staken van de wedstrijd een terechte beslissing. "Dit gaat nergens meer over. Ik snap niet meer wat er de afgelopen weken in het betaald voetbal gebeurt, kennelijk is men gek aan het worden", zei de trainer bij ESPN. "Ik voel me niet veilig meer en ik ben wel verantwoordelijk voor de veiligheid van mijn spelers."

De derby tussen deze clubs is altijd beladen. "Tussen de eeuwwisseling en 2014 speelden ze niet in dezelfde competitie, maar nu komen ze elkaar al jaren achtereen tegen."

Volgens Caelen is het cultuurverschil tussen de clubs een belangrijke factor. "Maastrichtenaren zijn trots, hebben hun eigen dialect. Kerkrade is voormalig mijngebied. Voor veel mensen voelt het alsof er na de mijnsluiting veel rijkdom is verdwenen naar Maastricht. De mijnstreek was ooit een hele rijke regio."

'Leek verbetering in te zitten'

De afgelopen jaren was het juist iets rustiger rond de derby, zegt Caelen. De clubs hebben onderling goede verhoudingen en willen 'de boel bij elkaar brengen'.

"Voorheen werd de wedstrijd eerder op de dag gespeeld, om te zorgen dat het stadion niet vol dronken fans zou zitten. Nu werd hij weer 's avonds gespeeld. Er leek juist wat verbetering in te zitten. Beide burgemeesters waren gisteren ook in het stadion."

Extra overleg

De Regiegroep Voetbal en Veiligheid, waarin de KNVB, burgemeesters, politie en justitie zitten, komt maandag bijeen voor een extra overleg. Dat laat burgemeester van Breda Paul Depla weten, die namens de burgemeesters van de speelsteden aanschuift bij de werkgroep.

"Helaas is het niet het eerste incident dit jaar met geweld in en rond de stadions. Dat dit geweld moet stoppen, staat als een paal boven water", zegt Depla.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore