Klimaattop in Glasgow

Politie zal 'snel en doortastend' optreden tegen demonstranten klimaattop

30 oktober 2021 10:27 Aangepast: 30 oktober 2021 10:57
De politie is voorbereid op demonstraties. Beeld © EPA

De Schotse politie zal 'snel en doortastend' optreden tegen personen die de orde proberen te verstoren tijdens COP26, de klimaattop in Glasgow.

Dat heeft de Schotse politiechef Iain Livingstone gezegd. "We zullen de rechten beschermen van mensen die vreedzaam willen protesteren tijdens COP26."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Urgenda-voorvrouw: 'Klimaat is geen onderwerp voor politieke spelletjes'

Maar hij waarschuwt ook: "Aan degenen die uit zijn op het gewelddadig verstoren van de orde en het veroorzaken van schade, aan degenen die uit zijn op het verstoren van de klimaatconferentie heb ik een duidelijke boodschap. We zullen snel en doortastend reageren."

Bekijk ook: Nederland smerigste jongetje van de klimaatklas

Alle landen moeten maatregelen nemen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Nederland staat er niet best voor. Verslaggever Bart Reijnen legt uit hoe dit zit.

Livingstone houdt er rekening mee dat de wereldleiders die naar de klimaattop komen te maken krijgen met actievoerders die blokkades opwerpen, zoals Extinction Rebellion. Hij zegt er alles aan te doen om te zorgen dat ze de top kunnen bijwonen.

De chef zei dat de Schotse politie 'klaar is voor de uitdagingen' die wachten tijdens de top. Hij liet weten dat het Schotse korps steun krijgt van 7000 agenten uit andere regio's van het Verenigd Koninkrijk.

Speciale trein uit Nederland

Honderden deelnemers van de klimaattop COP26 zijn vanochtend met een speciale trein vertrokken vanuit Nederland. Vanaf beginpunt Amsterdam rijdt de klimaattrein van Eurostar via Rotterdam en Brussel naar Londen. Daar stappen de inzittenden over op een andere trein naar de Schotse stad.

De top begint morgen. Maandag worden talloze wereldleiders verwacht, onder wie ook premier Mark Rutte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raad van State fileert klimaatbeleid kabinet: 'Volstrekt onvoldoende'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore