1,3 miljard euro

Gedupeerde kinderen toeslagenaffaire krijgen duizenden euro's van overheid

29 oktober 2021 17:23 Aangepast: 29 oktober 2021 18:06
Slachtoffers van de toeslagenaffaire bij een demonstratie in Amsterdam, mei 2021. Beeld © ANP

Het kabinet wil de kinderen die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire, een bedrag op hun rekening storten. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen denkt aan bedragen tussen de 2000 en 10.000 euro per kind, afhankelijk van de leeftijd.

Het gaat om ongeveer 95.000 kinderen. Het kabinet heeft hiervoor 660 miljoen euro gereserveerd. Het bedrag kan - als de Tweede Kamer instemt - volgens het kabinet 'in de loop van 2022' worden gestort. Ook moeten de kinderen waar nodig psychische steun kunnen krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer dan 1100 kinderen van toeslagenslachtoffers uit huis geplaatst

"Het is belangrijk om hier zoveel mogelijk vaart mee maken, maar om echt te kunnen helpen, moet de uitvoering goed worden voorbereid. Daar is tijd voor nodig", zegt Van Huffelen.

Ook ex-partners gecompenseerd

Voor ex-partners heeft het kabinet een soortgelijk plan. Ook zij hebben veel ellende van dichtbij meegemaakt en kunnen daarvoor een financiële tegemoetkoming verwachten, bovenop het bedrag dat ze als schadevergoeding kunnen krijgen. Waarschijnlijk komen tussen de 7000 en 10.000 ex-partners hiervoor in aanmerking.

De Nederlandse gemeenten zijn niet blij met deze aankondiging van de staatssecretaris. "Niets is frustrerender voor gedupeerde ouders dan het presenteren van nieuwe plannen en regelingen die later toch weer niet uitvoerbaar blijken te zijn", stelt de VNG in een verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocate 'die alles in gang zette' wint prijs voor inzet toeslagenaffaire

De gemeenten willen maatwerk voor elke gedupeerde, en geen generieke regelingen, waarbij de ernstig gedupeerden nog steeds niet voldoende geholpen worden en anderen worden overgecompenseerd.

Gênante overcompensatie

"Dat neemt soms gênante vormen aan. Bijvoorbeeld stiefkinderen, die nooit iets met de affaire te maken hebben gehad, die straks ineens tienduizend euro gestort krijgen", zegt de Dordtse wethouder Peter Heijkoop namens de VNG, 

Hoe de regelingen worden uitgevoerd is nog niet bekend. In totaal wordt er bijna 1,3 miljard euro voor uitgetrokken.

Bekijk ook: Kinderen de dupe van toeslagenaffaire

Karin van Opstal is slachtoffer van de toeslagenaffaire. "Toen mijn zoon tien dagen oud was is hij opgehaald door jeugdzorg en ik heb hem nooit meer teruggekregen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore