Ga naar de inhoud
9 op de 10

'Bijna alle medewerkers kinderopvang ervaren hoge werkdruk'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Van alle medewerkers in de kinderopvang zegt liefst 92 procent last te hebben van hoge werkdruk. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van FNV Zorg & Welzijn. Dat noemt de resultaten 'schrijnend'. De aandacht voor kinderen zou volgens de vakbond tekort kunnen schieten in de huidige situatie.

Uit het onderzoek, waarvoor 5500 medewerkers werden ondervraagd, blijkt dat een tekort aan collega's en teveel kinderen in een groep het vaakst worden genoemd als oorzaak voor de hoge werkdruk. Het zou dus ten koste kunnen gaan van de gerichte aandacht voor kinderen, maar ook kunnen er sneller fouten worden gemaakt. 

Schrijnend

"Dat de werkdruk in de kinderopvang enorm hoog is, is geen verrassing, maar dat het probleem bij bijna alle kinderopvangmedewerkers speelt, is toch best schrijnend", zegt Debbie van Leiden, FNV-bestuurder Kinderopvang. "Dit is ook de reden waarom wij dit onderwerp tijdens de afgelopen cao-onderhandelingen zo hoog op de agenda hebben gezet en er zelfs medewerkers voor hebben gestaakt."

Afgelopen juli en september legden medewerkers uit de kinderopvang hun werk neer om betere afspraken voor het verlagen van de werkdruk af te dwingen. 

Te
Lees ook:
Te weinig plek op kinderopvang: kinderen moeten soms thuisblijven

Opvallend is dat medewerkers van jonger dan 34 jaar oud vaker een heel hoge werkdruk ervaren dan oudere collega's. Ook is de stress bij medewerkers bij organisaties die werken met een beschikbaarheidsdag groter, omdat zij ook buiten hun rooster om beschikbaar moeten zijn. 

'Dankbaar beroep'

"Het personeelstekort in de kinderopvang is nog nooit zo hoog geweest", zegt Van Leiden. "Als er nú geen actie op ondernomen wordt, is er straks niemand over om het werk te doen, terwijl werken in de kinderopvang juist zo’n mooi en dankbaar beroep is."

De resultaten van het onderzoek worden doorgespeeld aan werkgevers, toezichthouders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van Leiden: "Om hopelijk snel met een oplossing voor dit probleem te komen."

SER-advies:
Lees ook:
SER-advies: maak opvang goedkoper en voor meer kinderen
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update