Ga naar de inhoud
Cao's inclusiever

IKEA geeft transgender personeel betaald verlof om van geslacht te veranderen

Ter illustratie. Beeld © iStock

Woonwarenhuis IKEA Nederland geeft voortaan betaald verlof aan transgender medewerkers die van geslacht willen veranderen. De keten heeft daarover afspraken gemaakt met vakbond FNV.

Personen die van geslacht willen veranderen, kunnen gedurende een periode van tien jaar in totaal 24 weken verlof opnemen voor medische en niet-medische behandelingen, laat FNV weten. Ze krijgen dan doorbetaald en hoeven zich niet ziek te melden of bijzonder verlof op te nemen.

Een
Lees ook:
Een nieuwe identiteit, een nieuwe naam: 'Ik zie het als een wedergeboorte'

Een deel van de IKEA-medewerkers vroeg om het verlof voor geslachtsverandering, zegt FNV-bestuurder Daniëlle Wiek. "In Nederland zijn veel cao's nog gericht op de traditionele man-vrouwverhouding."

Niet uitsluiten

Volgens Wiek wil de vakbond in de toekomst ook andere cao's inclusiever laten worden. "We worden ons er steeds meer van bewust dat de man-vrouwrelatie bij lange na niet volledig is. Het is jammer dat we op deze manier nog heel veel mensen uitsluiten", zegt ze.

Transgender
Lees ook:
Transgender ambtenaren krijgen verlof om van geslacht te veranderen

De nieuwe cao loopt van 1 oktober dit jaar tot en met 31 augustus volgend jaar. Medewerkers krijgen ook een loonsverhoging van 40 eurocent per uur en de mogelijkheid meer uren te werken.

Rolmodel

In 2018 was Amsterdam zijn tijd vooruit: de gemeente besloot destijds dat ambtenaren die van geslacht wilden veranderen, met betaald verlof konden gaan. Daarmee wilde de gemeente een rolmodel zijn voor andere organisaties.

Bekijk ook: Voor het eerst een transgender op de Spelen, maar niet iedereen is het ermee eens

02:02
Tijdens de Olympische Spelen in Tokio was er een uniek moment in de sportgeschiedenis van transgenders: atleet Laurel Hubbard mocht door nieuwe kwalificatiecriteria als eerste transgender deelnemen.