'Loopt gevaar'

Rechter verbiedt uitlevering Russische vrouw aan thuisland

28 oktober 2021 18:45
Ter illustratie, rechtbank in Den Haag. Beeld © ANP

De rechtbank in Den Haag heeft in een kort geding de Staat verboden een Russische vrouw uit te leveren aan haar vaderland. Volgens de rechter loopt de vrouw ernstig gevaar als ze gevangen wordt genomen. Zo bestaat de kans dat de vrouw wordt gefolterd of op een andere manier onmenselijk wordt behandeld.

De rechtbank in Den Bosch had de uitlevering eerder wel toegestaan. Een beroep in cassatie tegen dat vonnis werd niet-ontvankelijk verklaard. In juli zette de minister van Justitie en Veiligheid het licht op groen voor de gevraagde uitlevering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten MH17-zaak geïntimideerd, hoogstwaarschijnlijk door Rusland

De vrouw wilde dat niet en besloot een kort geding aan te spannen.

Oplichtingszaak

De vrouw kwam in 2017 naar Nederland en vroeg asiel aan, tevergeefs. In 2019 vroegen de Russische autoriteiten om uitlevering van de vrouw. Ze wilden haar vervolgen in een grote oplichtingszaak die zich afspeelde van 2005 tot 2009. 

De vrouw ontkent dit, volgens haar gaat het om een politieke kwestie. In het kort geding liet de rechter de kwestie buiten beschouwing.

Bekijk ook: Julia werd gedwongen gesteriliseerd in Rusland

Julia heeft een lichte lichamelijke en verstandelijke beperking. Maar mensen met een beperking worden in Rusland gezien als minder. Julia werd gesteriliseerd. "We zijn normale mensen met een goed stel hersens."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore