Was lang legaal

'Gevaarlijk spul': vanaf vandaag is drug 3-MMC verboden

28 oktober 2021 12:17 Aangepast: 28 oktober 2021 13:34
3-MMC Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Vanaf vandaag is productie, handel en bezit van de designerdrug 3-MMC strafbaar. De drug, die erg populair is onder jongeren, is op lijst 2 van de Opiumwet gezet.

"Met dit verbod gaan we de eenvoudige beschikbaarheid van 3-MMC tegen en geven we een duidelijk signaal af aan de vaak jonge gebruikers: dit spul is gevaarlijk, blijf ervan af", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis. "Hier wilden we geen moment langer mee wachten, gezien de zorgwekkende signalen die we over 3-MMC hebben ontvangen." 

Goedkoop en verslavend

3-MMC is een middel dat al een aantal jaar op de drugsmarkt te verkrijgen is. Het is al die tijd legaal geweest, je kon het online bestellen of via smartshops. Je kunt de drugs snuiven, injecteren of slikken.

3-MMC is de opvolger van 4-MMC, dat inmiddels ook illegaal is. Het is ook een stuk goedkoper dan cocaïne: 3-MMC kostte een tientje per gram. Mensen krijgen van de drugs een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, hoofdpijn, rusteloosheid. Het middel werkt verslavend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Alarm om drug 3-MMC: 'Die troep heeft onze zoon Gerjan de dood in gejaagd'

Breder verbod

Het kabinet werkt momenteel aan een bredere wetgeving ten aanzien van designerdrugs. Daardoor kunnen hele groepen van dit soort drugs bij voorbaat verboden worden.

Populariteit 3-MMC

Het Trimbos-instituut deed onderzoek naar het gebruik en de risico's van 3-MMC. Dit zijn de conclusies:

  • Het gebruik van 3-MMC is flink gestegen en in korte tijd zijn er veel meer incidenten. Vorig jaar waren er 64  jongeren met een vergiftiging. 
  • De meeste patiënten met een vergiftiging waren jongvolwassen. De drugs, die je kunt snuiven of slikken, wordt onder verschillende groepen gebruikt, blijkt uit een enquête van het RIVM.
  • Bijna 10 procent van de ondervraagden heeft de drug het afgelopen jaar zeker een keer gebruikt.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kabinet verbiedt drug 3-MMC: 'We moeten onze jongeren beschermen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore