Ga naar de inhoud
Niet klikken

Pas op, phishing: de Belastingdienst geeft géén 1161,51 euro terug

Beeld © ANP

Heb je een mailtje van de Belastingdienst in je inbox? Let dan even goed op. Je zou volgens een mail die deze dagen circuleert 1161,51 euro terugkrijgen van de dienst, maar als je dat geld daadwerkelijk probeert op te strijken, gebeurt er heel iets anders.

In de mail staat dat 'u in aanmerking komt voor een belastingteruggave'. Een teruggave van 1161,51 dus. 

'Verifieer uw gegevens'

Maar dan komt het deel waar je in de fout kunt gaan. "Verifieer vooraf uw gegevens en bankwezen om uw teruggave te ontvangen. Uw teruggave kan alleen op uw rekening worden bijgeschreven nadat de verificatie is voldaan", is te lezen.

Op de link eronder moet je maar niet klikken. Je wordt dan doorgestuurd naar een pagina waar jij je gegevens moet invullen, waarna een stel criminelen met jouw geld aan de haal gaat, in plaats van dat jij geld krijgt gestort. En dat kan zomaar een stuk meer zijn dan 1161 euro.

Zo ziet de mail eruit:

De mail lijkt betrouwbaar mede omdat het gaat om een bedrag wat je in theorie wel terug zou kúnnen krijgen van de Belastingdienst, zegt techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws. "Ook het bericht dat je geld terugkrijgt in plaats van dat je moet betalen, werkt betrouwbaar. Dat is een nieuwe truc. Vroeger werd vaak gedreigd met mails dat je moest betalen, maar daar trappen mensen niet meer in."

'Tienduizenden mails'

Veel mensen zullen de truc doorzien, maar dat deert de criminelen niet. "Ze sturen in een batch tienduizenden mails. En dan zien ze wel wat er binnenkomt", zegt Verlaan. 

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe truc cybercriminelen: phishing met gevaarlijke QR-codes in mails en brieven

Op sociale media zijn al enkele mensen die zich melden bij de Belastingdienst. "Zeg, Belastingdienst jullie weten mijn rekeningnummer vast wel", schrijft Janneke. 

'U krijgt geen geld terug'

En dat klopt ook. "Hoi Janneke, goed gezien, je hebt hier inderdaad te maken met phishing. Zou je ons willen helpen en hier een melding van maken?", is de reactie.

En er zijn er meer die de mail hebben ontvangen:

De Belastingdienst is bekend met de mail. "Momenteel is een valse e-mail in omloop die afkomstig lijkt van de berichtenbox. In de e-mail staat dat u in aanmerking komt voor een teruggave van €1161,51 en dat u uw gegevens moet controleren door op een link te klikken. Wij zullen u nooit vragen om uw gegevens te controleren via een link. Dit is een valse e-mail. U krijgt geen geld terug."

De Belastingdienst vraagt mensen om melding te maken van de mail. "Wij zullen uw melding onderzoeken en nemen maatregelen waar dat kan."

Bekijk ook: zo maak je veilige wachtwoorden zonder gedoe

02:46
Jezelf goed beschermen op het internet? Dit helpt.