Nadat ze was gedumpt

Taakstraf voor voormalige vuurtorenwachter die ex-minnaar stalkte

27 oktober 2021 18:37 Aangepast: 27 oktober 2021 19:02
De vrouw was jarenlang vuurtorenwachter op de Brandaris, de vuurtoren van Terschelling. Beeld © ANP

Nicolette van B. stuurde haar voormalige minnaar niet alleen mailtjes en appjes, maar ook een brief van 130 kantjes, pikante foto's en een kerstkaart. De rechtbank in Leeuwarden heeft de oud-vuurtorenwachter van Terschelling vandaag daarom veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Ze kreeg ook een contactverbod opgelegd plus een voorwaardelijke celstraf van een maand.

De 41-jarige vrouw belaagde het gezin van de ex-minnaar maandenlang. De twee hadden in 2019 ruim een halfjaar een affaire. Ze zou hem zijn gaan stalken toen hij daar een punt achter zette.

Ontmoeting in winkel

Naast het sturen van e-mail, appjes en post zou ze ook tientallen keren hebben gebeld en bekenden van het gezin hebben benaderd via social media.

Ze kwam ook eenmaal bij het gezin aan de deur. In september 2020 kreeg ze al een zogeheten gedragsaanwijzing. De maand erop liep ze de echtgenote van haar ex-minnaar tegen het lijf in een winkel in Leeuwarden. Uit camerabeelden kan worden afgeleid dat ze de echtgenote wilde filmen, maar volgens de rechtbank is daarvoor niet genoeg bewijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vuurtorenwachter Terschelling krijgt boete wegens smaad

Van B., die twee dagen in de cel heeft gezeten, was zelf niet bij de zitting. Ze heeft een deel van de beschuldigingen toegegeven. Ze wordt nu op eigen initiatief behandeld door een psycholoog. De reclassering acht de kans op herhaling laag tot gemiddeld.

Haar advocaat zag niet voldoende bewijs voor alle verdenkingen. Bovendien heeft de echtgenote geregeld contact met Van B. gezocht en was sprake van actie-reactie, zei de raadsman. De ontmoeting in de winkel was volgens hem toevallig. Hij vond hooguit een voorwaardelijke taakstraf op zijn plaats. Het OM had een taakstraf van 240 uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Ook zou ze een locatieverbod moeten krijgen, maar dat vond de rechter te ver gaan.

Seksuele intimidatie

Van B. stopte in 2016 als vuurtorenwachter. Volgens haar is ze weggepest en was er seksuele intimidatie. De kwestie verdeelde Terschelling, waarbij eilandbewoners en Van B. via sociale media uitlatingen deden over elkaar. Van B. kreeg in 2020 een boete van 200 euro voor smaad.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore