RoeteRing

Advocate 'die alles in gang zette' wint prijs voor inzet toeslagenaffaire

28 oktober 2021 11:20 Aangepast: 28 oktober 2021 11:23
Archieffoto van advocate Eva Gonzalez Perez Beeld © ANP / Rob Engelaar

Advocate Eva González Pérez heeft vanmorgen de RoeteRing in ontvangst mogen nemen voor haar inzet in de toeslagenaffaire. "Ik voel me bijzonder vereerd, maar mijn werk zit er natuurlijk nog niet op."

De Landelijke Cliëntenraad (LCR), die belangen van mensen in de bijstand behartigt, reikte vandaag de RoeteRing voor het eerst uit. "Het gaat naar een persoon die heeft laten zien zich bijzonder in te zetten voor mensen die voor hun bestaanszekerheid afhankelijk zijn van de overheid", laat een woordvoerder van de raad weten. 

'Vereerd'

Dit jaar gaat de ring dus naar González Pérez voor haar inzet in de toeslagenaffaire. "Journalisten hebben al een prijs gekregen. Kamerleden die zich ervoor inzetten worden in het zonnetje gezet. En nu is het de beurt van González Pérez", zegt de woordvoerder. "Zij is eigenlijk altijd aan de zijlijn gebleven, maar ze heeft wel alles in gang gezet. Nu is het haar beurt om in het zonnetje te komen." 

González Pérez laat aan RTL Nieuws weten vereerd te zijn. "Het voelt echt als een erkenning voor mijn werk." Perez zet zich sinds 2014 in voor ouders die het dupe zijn van de toeslagenaffaire. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 1100 kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire uit huis geplaatst

In de toeslagenaffaire werden ouders onterecht beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. Die ouders werden door de Belastingdienst ongemeen hard aangepakt. Zij moesten grote bedragen terugbetalen waardoor veel van hen in de financiële problemen terechtkwamen.

Dankbaar

"Ik vind het een hele eer dat ik die prijs krijg", zegt González Pérez. "De Landelijke Cliëntenraad komt op voor dezelfde groep mensen als die ik bijsta. Ik vind het echt bijzonder."

De prijs is vernoemd naar Else Roetering, oud-secretaris van de LCR. "Ik heb veel bewondering voor haar", zegt González Pérez. Ze was er dan ook stil van toen ze hoorde dat de RoeteRing in ontvangst mocht nemen. "Ik ben heel dankbaar."

González Pérez krijgt de prijs voor een strijd die ze al jaren voert. "Ik krijg natuurlijk een prijs voor iets wat nog niet af is. Het is echt een tussentijdse erkenning voor mijn werk, want ik ben nog niet klaar."

RTL Nieuws dossier toeslagenaffaire

Dossier Toeslagenaffaire

Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire, is terug te lezen in de artikelen en video's die RTL Nieuws hierover heeft gepubliceerd. Bekijk het hele dossier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore