Incidenten bij Feyenoord

Woede en medeleven na bedreiging Koevermans: 'Stelletje schoften'

27 oktober 2021 15:54
Spandoeken in het stadion waarbij Koevermans wordt verzocht te vertrekken. Beeld © ANP

De roep om steviger op te treden tegen agressieve voetbalfans wordt steeds luider, blijkt uit reacties van de KNVB en demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus. Feyenoord-directeur Mark Koevermans stapte vandaag op nadat hij meerdere bedreigingen voor zijn kiezen had gekregen. "Dit is belachelijk gedrag, van een stelletje schoften."

Dat zei demissinair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. "Het kan toch niet gebeuren dat je gewoon je werk doet en dat je op zo'n manier geconfronteerd wordt met criminelen die je bedreigen omdat je moet doen wat zij vinden. Daar is nul excuus en reden voor."

"Dit is echt over de schreef. We gaan hier echt stevig op inzetten. Ik kan daar nu nog niet op vooruitlopen, maar we gaan met de politie, het Openbaar Ministerie en de voetbalwereld in gesprek om voor een stevige aanpak te zorgen."

Ruiten ingegooid

Koevermans maakte vanochtend bekend dat hij stopt als algemeen directeur van Feyenoord. Na meerdere bedreigingen had hij niet langer het gevoel goed te kunnen functioneren en beslissingen te kunnen nemen.

Bij Koevermans werden in september 's nachts de ruiten ingegooid. Ook werd zijn voordeur beklad en werd met graffiti de letters RJK op de deur geschreven, een afkorting voor Rotterdam Jongeren Kern, een groep jonge Feyenoord-aanhangers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Algemeen directeur Mark Koevermans stapt op bij Feyenoord na bedreigingen

Het bestuur van Feyenoord sprak vanmiddag in een persconferentie van een 'trieste dag voor de club'. Wie er achter de bedreigingen zit, weet Feyenoord niet.

Nieuw stadion

"Wij, de politie en gemeente hebben aanwijzingen dat dit mensen zijn die niets met de club te maken hebben. Ze komen in ieder geval niet uit de bekende supporterskringen", zei vicevoorzitter Gérard Moussault. Er is volgens hem geen connectie tussen de bedreigingen en de plannen voor een nieuw stadion. "Daar zijn geen aanwijzingen voor. De bedreigingen tegen betrokkenen van Feyenoord waren er al voordat het stadiondossier ging spelen."

De club zegt in overleg te zijn met gemeente en politie om de problemen aan te pakken. "Er zijn ideeën over hoe we dat aan gaan pakken, maar die maken we later bekend", zei Van Bodegom. Op de vraag of politie en overheid er alles aan gedaan hebben om de veiligheid van de bedreigde betrokkenen te waarborgen zei hij dat hij niet van zins was om 'wie dan ook de zwartepiet toe te spelen'.

Bedreiging, mishandeling, brandstichting

Het is niet de eerste keer dat Feyenoord negatief in het nieuws komt vanwege het gedrag van hun 'fans'. Een een aantal incidenten op een rij:

  • In augustus van dit jaar deed aanvaller Steven Berghuis aangifte omdat hij en zijn familie 'ernstig bedreigd werden' nadat hij van Feyenoord naar Ajax was overgestapt.
  • Vorige week werd een delegatie van de Duitse voetbalclub 1. FC Union Berlin aangevallen door zo'n twintig Feyenoord-hooligans in een bar in Rotterdam. Bestuursleden werden bekogeld met stoelen en andere voorwerpen. Eén van hen moest naar het ziekenhuis.
  • In september werd bij de oprichter van de Feyenoord-supportersvereniging Roze Kameraden brand gesticht. Ook werd de buitenkant van een sportschool beklad met anti-lhbti-teksten.
  • In 2015 gooiden Feyenoordfans in Rome met bierflessen naar de politie en brachten zij vernielingen aan bij de Spaanse trappen en de Barcaccia-fontein.
  • In 2011 probeerden zo'n 100 boze Feyenoordfans de kantoren van de directie te bestormen. Agenten voelden zich toen genoodzaakt om hun pistool te trekken, en zo de bestormers op afstand te houden. 
In 2011 probeerden boze Feyenoord-supporters het Maasgebouw te bestormen. Met getrokken pistool konden agenten voorkomen dat de fans de roltrap naar boven konden nemen om het bestuur en de directie te belagen. In 2011 probeerden boze Feyenoord-supporters het Maasgebouw te bestormen. Met getrokken pistool konden agenten voorkomen dat de fans de roltrap naar boven konden nemen om het bestuur en de directie te belagen.

Dieptreurig

Directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen van de KNVB vindt het dieptreurig dat Koevermans opstapt vanwege de bedreigingen. "Als een bestuurder om die reden opstapt is dat op de eerste plaats dieptreurig voor hem en zijn omgeving", reageert Van Leeuwen.

"We hebben deze collega-bestuurder om die reden vanochtend al van ons medeleven op de hoogte gesteld."

'Dit moet stoppen'

"Op de tweede plaats treft dit ook ons voetbal. In een verhardende atmosfeer binnen de maatschappij ontkomt het voetbal niet aan de extreme uitwassen daarvan", vervolgt Van Leeuwen. "Het betaald voetbal is, zo blijkt, een omgeving waarin kleine maar in hun gedrag hardnekkige delen van het publiek zich ernstig misdragen, met name aan het adres van andere supporters, bestuurders en voetballers. In stadions, op internet, rond wedstrijden en zelfs op plaatsen ver van stadions en op dagen dat er niet gevoetbald wordt."

"Dit moet stoppen. Ik ben er als directeur betaald voetbal meer dan blij mee dat de overheid samen met ons op snelle en stevige maatregelen zint. Er is daarover vandaag al contact geweest met het ministerie van Veiligheid en Justitie."

'Kwalijke zaak'

De gemeente Rotterdam laat via wethouder Arjan van Gils weten 'alle begrip te hebben' voor het besluit van Koevermans. "Het blijft een kwalijke en verdrietige zaak dat een persoon zich, door intimidatie en bedreigingen, genoodzaakt voelt om zijn functie neer te leggen. Ik spreek mijn waardering uit voor de manier waarop hij de afgelopen periode onder intense en moeilijke omstandigheden heeft gewerkt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore