Corona-update, stel je vraag

Als je corona krijgt nadat je gevaccineerd bent, geeft dat dan een boost?

28 oktober 2021 07:32 Aangepast: 15 november 2021 15:01

Steeds meer landen kiezen voor een boostershot voor alle inwoners. Ook in Nederland buigt de Gezondheidsraad zich deze week over deze kwestie. Maar hoe zit het als je na je vaccinatie toch besmet bent geraakt met het coronavirus? Werkt dat als een booster?

"Ja", zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond. "Dan werkt de besmetting inderdaad als een booster."

Ze legt uit dat vaccins en besmettingen in grote lijnen hetzelfde werken: in beide gevallen train je je afweersysteem. "Het grootste verschil is dat je van een vaccinatie niet ziek wordt, en bij een besmetting loop je dat risico wel." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe groot is de kans dat je besmet raakt na volledige vaccinatie?

Kort gezegd geldt dat je lichaam door een derde vaccinatie of besmetting na vaccinatie in één keer weer veel antistoffen en afweercellen aanmaakt tegen het virus: een boost.

Wie kunnen in Nederland nu een derde coronaprik krijgen?

De Gezondheidsraad adviseerde in september een derde prik voor mensen met een afweerstoornis die niet of nauwelijks afweerstoffen hebben aangemaakt na de eerste vaccinaties. Een derde dosis kan hun immuunrespons verhogen. Het gaat onder meer om transplantatiepatiënten en nierpatiënten. Bekijk hier de hele lijst.

De leden van de Gezondheidsraad komen deze week samen om zich te buigen over een derde coronavaccinatie voor gezonde mensen.

"Die antistoffen zijn de eerste barrière tussen jou en de ziekteverwekker. Die voorkomen dat je wordt geïnfecteerd", zegt hoogleraar Van Egmond.

De hoeveelheid antistoffen in je lichaam gaat na verloop van tijd weer naar beneden. "Als je continu nieuwe antistoffen zou blijven aanmaken voor elk virus waarmee je ooit in aanraking bent geweest, wordt je bloed één blok beton. Dus het is heel normaal dat de antistoffen langzaam verdwijnen."

Geheugenrespons

Gelukkig maakt je lichaam ook een geheugenrespons aan. Als je lichaam vervolgens in aanraking komt met de virusdeeltjes gaat het hard aan de slag, legt Van Egmond uit. "Je kan nog wat milde ziekteverschijnselen krijgen, maar als je afweersysteem op gang is, heb je weer een boost van antistoffen en afweercellen in je lichaam. Net als wanneer je een coronaprik krijgt."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Mensen die zich niet laten vaccineren en wel besmet worden, zullen op deze manier vroeg of laat ook beter beschermd worden door het coronavirus. "Maar die mensen lopen wel meer risico op ernstige ziekteverschijnselen."

Gemiddeld wordt je lichaam zeven keer per dag aangevallen door virussen en bacteriën. Daar merk je niets van en dat komt door je immuunsysteem. Hoe je immuunsysteem in elkaar zit, leggen we uit in onderstaande video:

Heb je dan na twee vaccinaties én een besmetting nog een derde coronaprik nodig? Dat is nu nog niet te zeggen, zegt Van Egmond. "We weten simpelweg nog niet hoe lang vaccins beschermen en in welke mate." Maar op dit moment is het nog niet nodig voor gezonde mensen. "Voor de meesten geldt dat ze nu nog uitstekend beschermd zijn tegen ernstige ziekteverschijnselen."

Afweersysteem gesterkt

Maar een boosterprik kan geen kwaad, zegt ze. "Want het afweersysteem wordt dan weer gesterkt. Maar ik denk dat we eerst voor meer immuniteit wereldwijd moeten zorgen." 

De westerse landen zijn zichzelf extreem aan het beschermen tegen het coronavirus ten koste van armere landen, zegt Van Egmond. "Je gooit mensen een derde reddingsvest toe, terwijl ze er al twee dragen en de rest van de wereld verdrinkt." Dat in armere landen nog onvoldoende gevaccineerd is, brengt het risico van nieuwe mutaties met zich mee, legt de hoogleraar uit. "En dan zou het kunnen gebeuren dat de vaccinaties daar onvoldoende tegen werken en dat willen we natuurlijk niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore