'Valse voorwendselen'

Politie Curaçao boos over RTL-docu over criminele kant van het eiland

27 oktober 2021 09:46 Aangepast: 27 oktober 2021 10:27
Fragment uit de documentaire van Ewout Genemans. Beeld © Videoland

De politie op Curaçao heeft laten weten dat ze met 'teleurstelling en afkeuring' de documentaire hebben gezien die Ewout Genemans voor RTL 5 heeft gemaakt over 'de criminele kant van paradijselijk Curaçao'.

De uitzending werd maandagavond uitgezonden en bevat verschillende beelden van politieacties. Productiemaatschappij No Pictures Please deelde eerder deze week deze beelden via Twitter:

Valse voorwendselen

Volgens de Curaçaose politie is de documentaire gemaakt onder andere voorwendselen en zou Genemans hebben beloofd om voor uitzending de documentaire nog aan de politie te laten zien. Dat zou niet zijn gebeurd. Momenteel wordt onderzocht of er juridische stappen tegen de programmamaker kunnen worden ondernomen, zo stelt de politie.

In mei dit jaar ontstond al commotie op het eiland toen lokale pers werd weggehouden bij een inval van de politie. Volgens de politie had op dat moment de Koninklijke Marechaussee mensen ingehuurd om een documentaire te maken over de bestrijding van criminaliteit. Dat bleek achteraf Genemans te zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ophef op Curaçao: scholieren naakt op drugs gecontroleerd

Onvrede bij Curaçaose pers

Dat lokale fotografen en cameramensen toen weg werden gehouden zodat hij beelden kon maken, zorgde voor veel onvrede bij de Curaçaose pers. De politie legde later uit dat dit werd gedaan vanwege een documentaire in opdracht van de marechaussee.

De politie laat nu weten dat ze is overvallen door de uitzending van Genemans. Die stelt op zijn beurt de documentaire, die ook te zien is op Videoland, te hebben gemaakt om aandacht te besteden aan de 'duistere en criminele kanten van het eiland' dat volgens hem door veel Nederlandse toeristen als een paradijs wordt gezien.

Productiemaatschappij No Pictures Please laat aan RTL Nieuws weten het 'vervelend' te vinden om het bericht te lezen en kondigt aan in contact te treden met de politie op Curaçao. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore