Ruim 55.000 euro verdiend

OM: zeker 15 mensen overleden door zelfmoordpoeder van Alex S.

27 oktober 2021 10:35 Aangepast: 28 oktober 2021 10:34
Alex S., samen met zijn advocaat, in de rechtbank van Den Bosch. Beeld © Felix Guerain

De zaak rondom Alex S., de man die vastzit voor de verkoop van een zelfmoordmiddel samen met een antibraakmiddel, is groter dan verwacht. Het Openbaar Ministerie liet vandaag weten dat zeker 15 mensen aan het middel zijn overleden, nadat ze het kochten van S. Hij verdiende aan de verkoop zeker 55.000 euro. Zojuist heeft de rechtbank besloten dat S. wordt vrijgelaten; hij blijft verdachte maar mag de strafzaak in vrijheid afwachten.

De mensen die zijn overleden na het innemen van het zelfmoordmiddel, waren tussen de 41 en 82 jaar, zo werd vandaag duidelijk in de rechtbank van Den Bosch.

Honderden keren verkocht

Het OM gaf aan dat Alex S. het middel aan zeker honderden mensen heeft verkocht. In totaal zijn 33 mensen overleden, maar van 15 van die overlijdens is vast komen te staan dat ze ook daadwerkelijk zijn overleden na het gebruik van het zelfmoordmiddel. De 18 andere overlijdens worden mogelijk nog onderzocht.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Alex S. zou het zelfmoordmiddel van 2018 tot en met afgelopen juli hebben verkocht aan 'een ieder die dit zou willen', vertelde de officier van justitie vandaag. Hij maakte hiervoor onder meer gebruik van berichtendienst Telegram. Justitie heeft de berichten hiervan ingezien, en daar kwam 'een ontluisterend en kwalijk beeld' uit naar voren. 

Uit die berichten werd ook duidelijk waarom S. het middel verkocht. "De verdachte is een voorvechter voor het recht op zelfbeschikking. Volgens hem zou ieder zijn leven moeten kunnen beëindigen door middel van een zelfdodingsmiddel."

Zelf ook suïcidale gedachten

Alex S. bevestigde dat vandaag. Hij heeft zelf vaak suïcidale gedachten gehad, en het gaf hem zelf rust om een 'laatste wil-middel' in huis te hebben. S.: "Ik ben van mening dat iedereen zelf mag weten wat hij of zij met zijn lichaam mag doen, we zijn geen bezit van iemand anders. Het enige wat ik wilde doen was mensen de mogelijkheid geven om geholpen en gehoord te worden en je eigen leven in eigen handen te houden."

De officier van justitie neemt het S. kwalijk dat hij geen enkele vraag stelde aan de mensen die het middel van hem kochten. "Ongeacht of ze ziek of op leeftijd waren. Verstrekking zonder vragen te stellen aan de voorkant neemt risico's met zich mee dat bijvoorbeeld ook kwetsbare jongeren dit middel kopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alex S. opgepakt voor verkoop zelfmoordpoeder: 6 mensen overleden

'Koper had spijt van inname'

Zo vertelde de officier dat een 'jonge getuige met psychische problemen' in het verleden het middel van S. kocht en het daarna ook innam. De persoon belandde op de intensive care en overleefde. Onlangs heeft de getuige aan de politie verklaard dat hij spijt had van de inname. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee nieuwe aanhoudingen vanwege hulp bij zelfdoding

'Nooit meer verkopen'

S. stelde daarover dat hij geen weet had van de psychische klachten van de koper. Daarnaast gaf hij aan dat hij het middel in de toekomst nooit meer zal verkopen. Vooral omdat het 'geen pretje' is in de gevangenis. "Ik zal me daar niet meer mee bezig houden. De hechtenis is voor mij zo nadelig dat ik dit niet nog eens wil."

Meldpunt voor nabestaanden

Ximena Knol overleed in 2018 na het innemen van een zelfmoordpoeder. Zij kocht dit niet van Alex S., maar wist het via een andere manier te krijgen. Haar vader Randy Knol heeft altijd gezegd dat Ximena nooit zou zijn overleden als dit middel niet zo makkelijk te verkrijgen zou zijn.

Randy heeft onlangs een meldpunt opgericht voor nabestaanden die ook een geliefde zijn verloren door het poeder. Hiermee wil Knol het totale aantal slachtoffers beter inventariseren. Daarnaast kunnen de nabestaanden desgewenst kosteloos hulp krijgen van Randy en advocatenkantoor Diekstra Van der Laan Advocaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore