88 miljoen euro schade

Verzekeraars betrappen steeds meer frauderende ondernemers

27 oktober 2021 05:48 Aangepast: 27 oktober 2021 08:36
Ter illustratie. Beeld © ANP

Verzekeraars betrapten vorig jaar in totaal zo'n 13.000 oplichters. Daar was een bedrag van 88 miljoen euro mee gemoeid. Steeds vaker gaat het om frauderende ondernemers, wat mogelijk komt door de gevolgen van de coronacrisis.

In 2018 waren er 73 frauderende bedrijven, in 2019 waren het er 125 en in 2020 betrapten verzekeraars 125 bedrijven die de verzekering probeerden op te lichten. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars.

Verdubbeling in twee jaar

In de eerste negen maanden van dit jaar werden er al 200 frauderende bedrijven ontmaskerd. Dat komt neer op meer dan een verdubbeling in twee jaar tijd.

Volgens het verbond komt de stijging mogelijk door de gevolgen van de coronacrisis. Bijvoorbeeld een horecaondernemer die een brandje wilde stichten maar per ongeluk het hele pand af liet branden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst in jaren meer woningbranden: 'Mogelijk door thuiswerken'

Hoewel het om een klein aantal oplichtende ondernemers gaat, zijn er in Nederland ook maar relatief weinig zakelijke polissen. Daarnaast is er volgens de bond vaker een groter bedrag met de zakelijke polissen gemoeid.

Vervalste facturen

Vorig jaar werden er zo'n 13.000 fraudeurs ontmaskerd, een jaar eerder waren het er ruim 12.000. De cijfers zijn ongeveer vergelijkbaar met eerdere jaren. Het vaakst wordt gefraudeerd met autoverzekeringen. Mensen claimden bijvoorbeeld meer schade dan er werkelijk werd aangericht of vervalsten facturen.

"De top drie is op de eerste plaats autoverzekeringen dat is eigenlijk al jaren zo. Op de tweede plaats staat woonverzekeringen, dat is met name de inboedelverzekering", aldus een woordvoerder van de bond.

"En ook aansprakelijkheidsverzekeringen daar wordt het toch wel vaak gedaan. Wat opvalt het afgelopen jaar is dat het minder is bij reisverzekeringen, normaal staat die eigenlijk in de top drie, maar ja, in de coronaperiode is natuurlijk ook veel minder gereisd dus dat is op zichzelf wel logisch." 

Ook wordt er vaak gefraudeerd bij het afsluiten van een verzekering. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verzekeraars sporen recordaantal fraudeurs op: 'We zijn steeds effectiever'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore