Ga naar de inhoud
Exclusief

Advocaten MH17-zaak geïntimideerd, hoogstwaarschijnlijk door Rusland

Nabestaanden getuigen in MH17-proces (beeld ter illustratie) Beeld © ANP

Advocaten van de nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat ervan uit dat dat gebeurt in opdracht van Rusland. De NCTV heeft de betrokken advocaten opname in een veiligheidsprogramma aangeboden, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De laatste maanden zouden er meer voorvallen zijn geweest, waarbij advocaten onder meer tot aan hun privéwoning zijn gevolgd. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het spreekrecht dat nabestaanden in het MH17-proces vorige maand hadden. Daarbij zijn ook de advocaten van de nabestaanden meer in beeld gekomen.

Normaliter vervullen deze advocaten geen hoofdrol in de rechtszaal. Daar voeren vooral het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaten van de enige verdachte die zich laat vertegenwoordigen, het woord.

91
Lees ook:
91 nabestaanden MH17 gaven 'dierbaren een stem'

Begin september werd het proces hervat met het spreekrecht van de nabestaanden. Gedurende bijna drie weken mochten zij de rechtbank toelichten wat de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014 voor hen heeft betekend.

Ze werden bijgestaan door een groep advocaten, verenigd in het zogeheten rechtsbijstandsteam (RBT). Deze advocaten zijn al jaren bij de strafzaak betrokken en hebben de beschikking over het strafdossier, dat is aangeleverd door het OM. Hierin wordt het strafrechtelijk onderzoek beschreven en dit dossier telt inmiddels meer dan 60.000 pagina’s.

Bekijk ook: één van de getuigenissen van MH17-nabestaande

03:31
Nabestaande Frits: 'Leegte die we voelen is nooit weg'

De acht leden van het RBT zijn op 22 september uitgenodigd bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Tijdens een uitgebreide presentatie stelde de NCTV dat Rusland op verschillende manieren zou hebben geprobeerd de advocaten te hinderen en te intimideren. De NCTV heeft toen de advocaten opname aangeboden in een veiligheidsprogramma. Dan worden bij woningen bijvoorbeeld passende maatregelen genomen. 

Gevolgd naar privéwoning

Meerdere advocaten spreken over voorvallen, die ze tot aan de bijeenkomst van de NCTV niet konden plaatsen. Zo zijn zeker twee van hen na een zitting in de rechtbank op Schiphol, waar het MH17-proces plaatsvindt, door auto's gevolgd tot aan hun privéwoning. Hiervan is melding gedaan bij de NCTV. Een andere advocaat zag twee verdachte mannen met zonnebrillen bij zijn woning, die ongebruikelijk rond zijn woning liepen. In totaal zijn vier voorvallen gemeld bij de NCTV.

Deze handelwijze past in de manier van opereren van Rusland, aldus Ben de Jong, onderzoeker aan de Universiteit Leiden, gespecialiseerd in Russische veiligheids- en inlichtingendiensten. “Als je een groep ziet als vijand, omdat ze negatieve dingen over Rusland vertellen in de media of in het openbaar, dan moet je daar iets tegen ondernemen. Dan ga je die mensen intimideren en op allerlei andere manieren proberen onzeker te maken, bij wijze van simpele vergelding.''

”De NCTV heeft tijdens de bijeenkomst aangegeven geen fysiek geweld tegen de advocaten te verwachten. Na overleg hebben de advocaten besloten geen medewerking te verlenen aan dit artikel. Om die reden ontbreekt hun commentaar.

Bron: RTL Nieuws