Ga naar de inhoud
'Ze willen chaos creëren'

NCTV: rechts-terroristische dreiging van jongens tussen 12 en 20 jaar

Beeld © Gado Images

In Nederland is momenteel niet alleen een dreiging vanuit jihadistische hoek, maar ook uit rechts-extremistische hoek. Vooral jonge, Nederlandse jongens tussen de 12 en 20 jaar oud kunnen een dreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Dat constateert Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), in het nieuwe dreigingsbeeld. Dat wordt een paar keer per jaar gepubliceerd.

Momenteel zijn er geen concrete aanwijzingen dat iemand in ons land een aanslag voorbereidt, maar dit is volgens de NCTV wel voorstelbaar. "De jihadistische dreiging tegen Nederland blijft onveranderd in stand en wordt in Nederland nog steeds als de grootste terroristische dreiging beschouwd", stelt Aalbersberg. 

Bedreiger
Lees ook:
Bedreiger ontkent serieuze plannen voor moordaanslag Rutte: 'Wilde het niet echt doen'

Maar een terroristische aanslag kan ook uit rechts-extremistische hoek komen, stelt de NCTV. "Wat nu de nadruk krijgt, is het opkomend rechts-terrorisme onder jongeren", zegt Aalbersberg tegen RTL Nieuws.

Zij hangen het zogenoemde accelerationisme aan: een rechts-extremistische ideologie die via socialemediaplatformen als Telegram wordt verspreid.

Rassenoorlog

Aalbersberg: "Het accelerationisme staat voor een beweging op de verborgen delen van het internet, waarbij mensen elkaar wereldwijd ontmoeten. De aanhangers verheerlijken en rechtvaardigen terroristisch geweld om versneld een rassenoorlog te ontketenen. Zij willen chaos creëren. Ze willen de zittende leiding overnemen, en ik noem het maar even een blanke, etnische staat realiseren. Dus de klassieke patronen van nationaal-socialistisch denken."

Vanuit dit gedachtegoed zijn de afgelopen drie jaar in westerse landen als Duitsland en Amerika enkele terroristische aanslagen gepleegd. In Nederland gaat het om tenminste een paar honderd Nederlanders van tussen de 12 en 20 jaar. "Soms zien we bij hen een gebrekkig sociaal netwerk, psychosociale problematiek. Ze zitten veel alleen op een kamertje, en kunnen snel radicaliseren in afgeschermde Telegram-groepen. Dat maakt het voorstelbaar dat eenlingen een aanslag plegen."

Gevaar
Lees ook:
Gevaar voor agenten: criminele Telegramgroepen jagen op hun namen en adressen