Ga naar de inhoud
Risico verkleinen

Landelijke ophokplicht voor pluimvee vanwege vogelgriep

Beeld © ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw stelt een landelijke ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden, om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan.

De ophokplicht is om 12.00 uur ingegaan, meldt het ministerie. Een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5), die tot ernstige ziekte of sterven bij vogels leidt, is aangetroffen bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. De 36.000 dieren op het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Pluimveehouders
Lees ook:
Pluimveehouders blij met ophokplicht: 'Geeft een veilig gevoel'

Maar het virus is ook al op andere plekken opgedoken. Het ministerie zegt dat het besluit is genomen 'met het oog op de uitbraak in Zeewolde, toenemende vondsten van dode wilde vogels in Noord-Nederland én besmette wilde vogels in Duitsland'. "Dit gebeurt om het risico op insleep van het vogelgriepvirus uit wilde vogels bij bedrijven in Nederland te verkleinen."

Hobbyvogels

Dierentuinen, kinderboerderijen en houders van hobbyvogels moeten hun dieren afschermen, om te voorkomen dat ze in contact komen met zieke wilde vogels.

Een eerdere ophokplicht werd begin juli opgeheven voor het hele land. In veel regio's moesten commerciële kippenboeren maandenlang hun pluimvee binnenhouden.